CULTURA
- Juneda , Les Borges Blanques

Microfinançament per a projectes musicals garriguencs

Els projectes tenen 40 dies per assolir el 100% del finançament.

“Així t’escau la melangia”, disc d’homenatge al poeta Màrius Torres de la cantautora Meritxell Gené, i la primera obra discogràfica del grup borgenc “Folls i nocturns” són dos projectes musicals que han decidit apostar pel microfinançament com a via per esdevenir una realitat. Tots dos ho fan des de la mateixa plataforma, el web Verkami, que centralitza en un portal un seguit de projectes, bona part dels quals artístics, que demanen la implicació dels internautes. Les regles són sempre les mateixes: hi ha diferents nivells d’aportacions econòmiques, s’ofereixen diferents recompenses per a cada una i s’ha d’aconseguir la suma total en 40 dies. Si arribats als 40 dies no s’ha assolit l’objectiu, no es fan efectives les aportacions dels mecenes i el projecte no rep el finançament.

L’àlbum de Meritxell Gené, cantautora nascuda a Lleida però amb molta vinculació a les Garrigues, va encetar aquest camí a mitjans de gener i té temps per recollir la quantitat total (2.500€) fins el 26 de febrer. Per la seva banda, el grup “Folls i Nocturns”, format per músics de les Borges i de Lleida, amb Meritxell Cucurella-Jorba que hi recita poemes, ha iniciat la crida aquest febrer i disposa de temps fins el 13 de març per aconseguir els 3.800€ amb què ha pressupostat la gravació.

El micromecenatge és un sistema que ja està consolidat a molts països i que a casa nostra fa uns dos anys que ha agafat volada. De fet, hi ha alguns casos singulars que han assolit el 100% del finançament als primers dies de publicar-se la crida o fins i tot en poques hores. Només a Verkami hi ha avui 118 projectes en marxa.