COMARCA

La UE obligarà a etiquetar els olis en restaurants i bars

Trobar l’oli d’oliva degudament etiquetat en bars i restaurants de tots els estats de la Unió Europea serà d’aquí poc una realitat. I és que la Comissió Europea finalment ha modificat les normes de comercialització de l’oli d’oliva i a partir d’ara obligarà que aquest producte, quan se serveixi a restaurants i bars, estigui degudament envasat i etiquetat.

Aquesta és una mesura que des de fa temps reivindicaven cooperatives i productors d’oli de la nostra comarca i del nostre país. De fet, des de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han mostrat la satisfacció de tot el sector per aquesta nova normativa perquè “exigeix que el nom comercial del producte aparegui de manera íntegra en un lloc visible de l’etiqueta en el cas dels olis d’oliva, que contenen oli refinat barrejat amb oli verge”. “Fins ara, aquesta obligació la complien només les categories de major qualitat, el verge i verge extra, i d’aquesta manera s’evitarà un possible etiquetatge confús en el cas dels olis d’oliva refinats i en els olis de pinyolada”, asseguren des de la FCAC.
El responsable d’oli d’oliva d’aquesta federació, Joan Segura, diu que “l’objectiu de tot plegat és facilitar que el consumidor pugui identificar millor la categoria i la qualitat de l’oli que adquireix”.

Amb la finalitat de garantir una correcta informació al consumidor i evitar fraus en el producte, la nova mesura també obliga que els envasos estiguin proveïts d’un sistema que impedeixi la reutilització de l’envàs una vegada esgotat el producte que conté.
Des de la FCAC també es valora positivament que, en l’etiqueta dels olis d’oliva verge i verge extra, es pugui identificar la campanya de recol·lecció de l’oliva, igual que es fa amb els vins.

A l’espera del vistiplau
La proposta de la Comissió Europea només està pendent de rebre el vistiplau de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) perquè la UE pugui procedir a la seua aprovació formal i entrin així en vigor les noves condicions. Una proposta que, segons Segura, rebrà llum verda a molt curt termini.