COMARCA, CULTURA
- Granyena de les Garrigues

Granyena mira cap endins

Una de les imatges antigues recuperades pel CEL.

Granyena compta des d’aquesta primavera amb una nova associació: el Centre d’Estudis Locals, que neix amb la finalitat de promoure i coordinar l’estudi i divulgació de qualsevol matèria que tingui com a marc de referència aquest municipi garriguenc, especialment allò relacionat amb la recuperació del patrimoni cultural, històric, natural i social.

Actualment, el grup impulsor el formen unes cinc o sis persones, algunes de les quals membres del Centre d’Estudis de les Garrigues (CEG), del qual n’és soci també el propi Ajuntament de Granyena. Amb una intenció similar a l’entitat comarcal, el CEL vol omplir un buit a nivell local. “Als pobles petits hi ha el que hi ha, i si no ho fa algú a qui li agrada, no ho farà ningú”, afirma Mateu Esquerda, membre de la nova associació i soci, al mateix temps, del CEG.

Esquerda lamenta que passen els anys i es van perdent molta documentació sobre el municipi que hi pot haver a cases particulars. “S’han perdut papers, s’han cremat, s’han llençat, i això si ets un particular difícilment t’ho donarà algú, però esperem que sent una associació que treballi per a això, la gent pugui aportar-hi material”, diu, amb la intenció també de salvaguardar documents mentre no existeixi encara l’Arxiu Comarcal. Esquerda recorda, per exemple, la “relació profunda” entre Francesc Macià i Granyena, on el president republicà tenia una casa, que ha estat venuda i n’ha marxat la documentació que hi pogués haver.

Posar en valor el propi patrimoni
Una de les coses que esperen vèncer, també, és la concepció existent que “allò antic és vell i se sol vincular a èpoques dolentes, en què la gent ho passava malament i que, per tant, no cal recordar”, diu Esquerda, i posa com a exemple l’ermita romànica de Granyena, que considera poc valorada pels propis granyenencs, o les cabanes de volta de la comarca, elements que sovint es tenen més en compte des de fora que des de dins.

Presentació i difusió 
El nou Centre d’Estudis Locals de Granyena, que s’afegeix al que ja existeix al Vilosell, espera dur a terme un acte de presentació de cara a l’estiu. De moment, han posat en marxa una pàgina a Facebook, on es poden consultar les finalitats que el grup s’ha marcat als estatuts i algunes primeres imatges antigues del poble.