COMARCA
- Tarrés , Vinaixa

Projecte a Vinaixa i Tarrés per protegir l’àguila cuabarrada

El projecte està plantejat a l'EIN Vall de Vinaixa (foto: Andrés Miguel Domínguez/Fotonatura)

Els ajuntaments de Vinaixa i Tarrés, junt amb el de Vimbodí (Conca de Barberà), han aprovat definitivament, després que no hi hagi hagut cap tipus d’al·legació, el projecte per la millora de l’hàbitat de caça de l’àguila cuabarrada a l’Espai d’Interès Natural (EIN) de la vall de Vinaixa, situat prop del pas del tren d’alta velocitat. Concretament, es tracta d’habilitar 60 hectàrees (20 per municipi) per facilitar que l’au caci a la zona, ja que hi ha constància, mitjançant els sensors que porten, que l’animal s’anava desplaçant cada vegada més per alimentar-se.

Conills a l’abast
El projecte, que està pendent de rebre finançament de la Generalitat, consisteix a netejar l’espai de matolls, sembrar-hi herba i establir-hi un perímetre en el qual s’introduirien conills i no es podria caçar durant cinc anys (sí que s’hi podran caçar altres espècies, com perdius o porcs senglars, o els conills que surtin del perímetre). També caldrà posar alguna mesura per evitar que en lloc de les àguiles siguin les guineus les qui acabin depredant.

Davant el possible temor que la mesura provoqui una proliferació de conills, el tinent d’alcalde de Tarrés, Jaume Palau, aclareix que es tracta d’una zona on pràcticament no n’hi ha i que “primer caldrà veure si el projecte va bé, i si va bé i resulta que n’hi ha massa, ja demanarem caceres especials als Agents Rurals”. La iniciativa, que tindria un cost d’uns 8.000 euros per terme municipal i aniria finançada en un 90% per la Generalitat, sorgeix del vedat de caça de Vimbodí.