COMARCA, CULTURA

"La República triomfant"

La república catalana es va proclamar hores abans que l'espanyola (foto: Aj. de les Borges)

L’equipament cultural de les Borges ha incorporat la portada del diari “La Publicitat” del dia 15 d’abril de 1931, l’endemà de la proclamació de la República catalana per part de Francesc Macià, poques hores abans que a Madrid es procedís a proclamar la República espanyola. Sota el títol “La República triomfant”, la publicació inclou fragments del discurs que va oferir “l’avi” des del balcó de la Generalitat. Aquest nou material històric, que els visitants ja poden contemplar exposat a l’Espai Macià, se suma a les dues últimes peces que s’hi han incorporat: el fons del borgenc Pere Mias, conseller d’Economia i Agricultura de la Generalitat l’any 1933 i l’auca original que narra la vida del president Macià.

El regidor de Cultura homònim, Francesc Macià, creu que “és una gran i valuosa aportació que explica un dels episodis més transcendentals de la nostra història recent que, a més va estar protagonitzada per un personatge tan vinculat a les Borges com l’expresident. A més, aquest nou material contribuïrà a ampliar l’Espai Macià i a convertir-lo en una referència encara més obligada per conèixer a fons la història de Catalunya”.

El museu, que compta amb un fons documental de més d’un centenar de peces originals vinculades a “l’avi”, ha incorporat recentment l’arxiu Pere Mias, donat a l'Ajuntament fa més de 20 anys per part de la seva família i format per un lot de 1.500 llibres sobre dret, a més d’alguns d’assaigs i d’història, i correspondència oficial i privada. L’equipament també exposa l'auca original que narra la vida de l'expresident Macià i que data del 1932.