Denuncien fortes herbicidacions als arbres de la banqueta del Canal d'Urgell

Les herbicidacions agressives acaben assecant arbres grans (foto: ADPN La Banqueta)

Desenes de plàtans de la banqueta del Canal d'Urgell, tant a les Borges com a Juneda, presenten un molt mal estat a casa, molt probablement, de tractaments fitosanitaris amb herbicides totals -no selectius- i sistèmics, és a dir, que l'agent químic penetra a l'interior de l'arbre fins a afectar els òrgans de creixement i les arrels, de manera que es comencen a assecar i morir. Segons sembla, amb la intenció d'eliminar brots, el tractament és tan agressiu que acaba eliminant també arbres grans i madurs.

Així ho ha denunciat públicament [fotos] l'Associació de Defensa del Patrimoni Natural "La Banqueta" i alguns particulars que s'han adonat de l'estat dels arbres del canal. L'entitat junedenca lamenta els fets i exigeix a la Comunitat General de Regants del Canal d'Urgell (CGRCU) l'aturada total de les herbicidacions -que podrien acabar afectant també la salut de les persones a través de l'aigua de boca- i la realització dels treballs de selecció de rebrots únicament amb mitjans mecànics. L'associació també demana l'elaboració i la implementació d'un pla de gestió forestal sostenible "que garanteixi el futur de de les banquetes arbrades i la compatibilització dels usos de reg amb els mediambientals i paisatgístics".

Finalment, també es demana el suport dels ajuntaments de les Borges Blanques i Juneda en les aquestes demandes. En aquest sentit, es té constància que la Policia Local de les Borges i la secció de Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra han pres nota de l'assumpte i estudiaran el cas.

Poca sensibilitat de la Casa Canal
No és la primera vegada que es denuncien accions de la CGRCU que malmeten l'entorn de la banqueta. A mitjans de març van aparèixer tots els ponts, bona part de pedra, del canal amb pilones de formigó com a mesura primària de seguretat però sense cap mena d'integració paisatgística, segons va denunciar també "La Banqueta".