COMARCA, CULTURA
- El Cogul

Activitats familiars a la Roca dels Moros del Cogul

L'1 de maig també es va fer l'activitat per encetar la Festa Major (foto: CC Garrigues)

Aquest dissabte, i el d'aquí 15 dies, tindrà lloc a la Roca dels Moros del Cogul l'activitat "Un món màgic. La Balma del Cogul i la vall del riu Set", organitzada pel Museu de Lleida i el consistori amb l'objectiu d'atansar al públic familiar les singularitats de les pintures del Cogul.

La jornada consisteix en una visita a la balma per aprendre a destriar-ne les diferents representacions: figuratives, esquemàtiques, inscripcions ilergetes i romanes, etc. Després es cercaran objectes perduts en un sorral i es desxifraran misterioses inscripcions sobre plom.

L'activitat, que també es va fer el passat 1 de maig com a inici de la Festa Major, es duu a terme d'11h a 13h, requereix reserva prèvia, trucant al telèfon 610 950 828, i hi ha la possibilitat de dinar.

Patrimoni de la Humanitat
La balma de la Roca dels Moros és l'element més identificador del conjunt d'art rupestre de la costa de la Península Ibèrica i que el 1998 fou declarat Patrimoni de la Humanitat per UNESCO. Les pintures del Cogul van ser descobertes el 1908 per mossèn Huguet i ràpidament difoses dins del món científic. El març de 2011 s'hi va inaugurar el Centre d'Interpretació, que no s'ha arribat a posar mai en funcionament per falta de finançament. Només en alguna ocasió esporàdica, com aquesta activitat o com les visites que ofereixen alguns voluntaris del poble, es poden contemplar les pintures.