COMARCA, CULTURA

"Aquí en diem popes"

Es vol difondre la paraula arreu dels Països Catalans.

Tot va començar quan la Fundació Punt.cat va oferir, recentment, dominis d'Internet a 8€ i el dissenyador i col·laborador de SomGarrigues Jordi Calvís en va comprar un, fins aleshores lliure: www.popes.cat. A partir d'aquí, va fer una crida via xarxes socials per tal que la gent fes propostes de què fer-ne. Al revés, per tant, de les campanyes habituals, en què primer neix la iniciativa i, posteriorment, se'n fa difusió. I és que la dinàmica 2.0 permet explotar precisament aquesta vessant col·laborativa i participativa dels usuaris.  

Finalment, el domini va derivar en una mena de campanya per normalitzar el terme "popes", la manera amb què a Ponent s'anomenen els pits, aquí i a la resta dels Països Catalans. Es tracta d'una paraula recollida al diccionari, on ja es fa referència als usos no només de les comarques de la plana, sinó també algunes del Pirineu, inclosos el Berguedà i el Ripollès. Mitjançant les xarxes socials, al web creat s'hi han anat publicant les aportacions, comentaris i imatges que diversa gent ha fet sota l'etiqueta #popes a Twitter i Instagram, així com un mapa col·laboratiu que indica els indrets on es fa servir aquest terme.

La bola ha anat creixent i ha acabat sortint de la pantalla per presentar-se públicament, aquest dijous, amb una festa al pub O'Brothers de les Borges. L'organització va a càrrec del col·lectiu MPG, especialista en saraus i ironia, i serà a partir de les 8 del vespre. Hi haurà parlaments, sortejos de samarretes, obsequis i vídeos enviats per alguns personatges coneguts. "Si perdem les popes, ho perdem tot", conclou la crida.