COMARCA
- Llardecans

Rescaten un cabirol en una bassa de Llardecans

Els propietaris d'una finca de Llardecans es van trobar dimarts un cabirol femella que havia caigut a la bassa de reg i no en podia sortir. Tot i que no és estrany que hi hagi aquesta espècie a la zona, mai s'havien trobat que algun caigués a la bassa, com sí que s'havien trobat, per exemple, cries d'ànecs. Els propietaris, que bombegen l'aigua de la bassa per regar l'hort de la finca, al anar a comprovar si pujava bé, van veure el cabirol atrapat i van avisar els Agents Rurals. Finalment, però, van poder treure'l ells mateixos. 

Expansió de l'espècie
Fa uns 10 anys, es va dur a terme un programa de reintroducció del cabirol a les muntanyes de Prades, i d'allí s'ha anat estenent primer pel sud de les Garrigues, com la Pobla de Cérvoles, el Vilosell, Bellaguarda o Juncosa. En els últims tres o quatre anys, a més, aquesta espècie s'ha anat instal·lant també cap al sud de les Garrigues històriques, als termes de Maials, Almatret o Llardecans, com és el cas de l'exemplar rescatat. 

Els Agents Rurals que treballen a la zona expliquen que fins i tot se n'ha trobat a zones menys muntanyoses com Torrebesses i Sarroca, prop d'Utxesa. I ara a la primavera, és més fàcil que se'n vegi, ja que és quan els exemplars joves abandonen la comunitat i van pel seu compte. Les condicions meteorològiques de les últimes setmanes, a més, han afavorit el creixement de molta herba i, per tant, d'aliment.

Caça controlada
La caça del cabirol a aquesta zona compta des de fa un temps amb permisos nominals amb precinte, és a dir, que el caçador que abat un exemplar li ha de posar el precinte que se li ha facilitat prèviament, per tal que no es matin més cabirols dels autoritzats. En el cas de les femelles, no hi ha precinte, ja que són menys valorades cinegèticament.