COMARCA

Contenciós administratiu contra el mapa eòlic de la Generalitat

L'Ateneu Popular Garriguenc, conjuntament amb altres entitats ecologistes catalanes, han presentat el contenciós al TSJC

És la segona vegada que es presenta un contenciós contra el mateix Pla (foto: arxiu)

L’Ateneu Popular Garriguenc ha presentat un contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Cataluna (TSJC) contra el model de desenvolupament de l’energia eòlica que promou la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb altres entitats ecologistes del territori català.

És la segona vegada que es presenta un contenciós en oposició a l’Acord de Govern 120/2012 del 20 de novembre d’aprovació del Pla de determinació de les zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de parcs eòlics, que aprova novament el mateix Pla que l’any 2010 va ser suspès cautelarment pel TSJC.

El motiu d’aquesta suspensió cautelar va ser la falta de l’avaluació ambiental que hauria d’haver acompanyat el Pla. Ara, la Generalitat pretén continuar endavant amb el mateix pla tot afegint-hi aquesta avaluació.

Segons les entitats ecologistes que han presentat el contenciós, “la Generalitat vulneraria la Directiva 2001/42/CE del Parlament Europeu i del Consell al no efectuar una avaluació ambiental estratègica que seria pròpia d’un pla o programa”. A més, també denuncien que el Govern no ha consultat ni ajuntaments, ni consells ni entitats en el procés i que, per tant, “la participació ciutadana ha estat nul·la”.

Diverses entitats garriguenques s’han adherit a aquesta iniciativa, com ara l’Associació de Turisme i Restauració de les Garrigues, el centre excursionista Borges-Garrigues, l’ADPN La Banqueta, l’Associació Amics dels Vilars, Plataforma Defensem lo Territor, La Petjada del Secà, el Bolló de Torrebesses, La Dalla d’Alfés, Tots Fem Poble de Llardecans i el grup de la farmàcia de Llardecans.