COMARCA, CULTURA
- El Cogul

El Cogul i els fanalets de Sant Jaume

La xerrada va anar a càrrec de l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes.

El Cogul va organitzar el 12 de juliol una xerrada sobre la festa i Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, recuperada en aquest poble de les Garrigues fa dos anys, de la mà de la seva regidora de Cultura, Francesca Agustí, sòcia de l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes.

La xerrada es va fer al Centre Recreatiu, a càrrec del vicepresident de la mateoxa Agrupació, Jordi Curcó, que va evocar la llegenda de l’espina i el miracle de l’àngel i el fanalet com a origen de la tradició. Curcó va felicitar el poble del Cogul per haver recuperat la tradició dels Fanalets de Sant Jaume, a l’igual que es fa en altres pobles propers a Lleida, bressol d’aquesta tradició, com són Alpicat, Balaguer, Montoliu o Vallfogona: “És una tradició on els infants, amb la llum dels seus fanalets, en són el principals protagonistes, tot evocant la memòria de Sant Jaume i el seu peregrinatge apostòlic per les nostres terres”, va dir Curcó.

L’artista i membre també de la junta directiva de l’Agrupació, José Antonio Ferrer, que va anar al Cogul amb un dels fanalets artístics fets per ell i que porta el gegant Jaume I a la Romeria, va explicar com l’havia confeccionat i va convidar els infants a confeccionar els seus propis fanalets amb “imaginació”.

Durant la xerrada, es va projectar el vídeo de la Festa dels Fanalets de Sant Jaume, enregistrat l’any passat i que ofereix en imatges el que és i representa per a Lleida i els lleidatans aquesta tradició.

A aquesta xerrada la segueix un taller de confecció de fanalets i, com a cloenda, la Romeria pels carrers del poble que protagonitzen els infants del Cogul amb les fanalets fets en aquest taller.