COMARCA, CULTURA
- Maials

Els gegants de Maials, a Itàlia

La trobada se celebra des del 1988 a una ciutat europea diferent.

Els dies 2 i 3 d'agost  es va celebrar a la ciutat italiana de Verona el 26è Aplec Internacional del folklore popular català, una trobada nascuda el 1988 i que cada any recorre una ciutat europea diferent. La colla gegantera de Maials va tenir l'honor de representar-hi les colles geganteres de Catalunya i les Terres de Ponent en aquest esdeveniment. Tot el grup es va desplaçar a Itàlia amb un autocar i es va emportar sis gegants: Mistantet, Hilària, el frare Crispin, el rei Pepet del Mas de Noguers, l'Arbequina i el Verdalet.

El dijous 1 d'agost a la tarda, tot el grup es va instal·lar en un hotel de les afores de Verona i a continuació es va desplaçar fins a la plaça Signori a muntar els gegants que van quedar exposats en uns porxos de la plaça.

El divendres 2 d'agost a la tarda, es va fer una cercavila inaugural de l'Aplec, de la plaça Signori a la plaça Erbe i, de nou a la plaça Signori, es van fer balls de gegants i diferents danses d'animació.

El dissabte 3 d'agost de 2013, es va celebrar el seguici popular amb la participació de tots els grups catalans participants a la trobada. Es va celebrar la mostra de l'aplec i es va poder veure la sardana curta "Aquests de la capa negra", ballada pels gegants de Maials.