COMARCA, CULTURA
- Castelldans , Fulleda , Juncosa , L'Espluga Calba

Les "altres" Diades

Juncosa farà sardanes també com a cloenda de la Festa Major.

La commemoració de la Diada Nacional de Catalunya no sempre s'ha traduït en la programació d'actes a la comarca. De fet, era força habitual que a molts llocs no es fes res. Aquest any, però, centenars de garriguencs s'han bolcat en la participació a la Via Catalana per la Independència, la cadena humana que ha d'unir Catalunya de punta a punta. Sortiran garriguencs de tots els pobles, i la majoria acudirà als trams del Baix Camp i algun del Baix Ebre o Tarragonès.

No obstant això, també es queda gent a la comarca, i alguns pobles sí que han programat activitats en motiu de la Diada. És el cas, per exemple, de l'Espluga Calba, que cada any organitzava una paella i ho continuarà fent. El seu alcalde, Josep Cunillera, és conscient que "aquest any potser no tindran l'afluència d'altres anys, però és una tradició que hem de continuar". Això sí, sense concurs, per falta de gent a l'organització. Amb tot, Cunillera fa una crida a ser també a la cadena humana. De fet, molts espluguencs ja van ser l'any passat a la manifestació de Barcelona, i seran enguany a la Via Catalana, concretament a Montbrió del Camp, on també portaran els seus gegants i grallers.

També a Castelldans es faran activitats l'11 de setembre. Fins diumenge és Festa Major a aquesta localitat, però dimecres s'han programat sessió de cinema (17h), concert d'homenatge a la Nova Canço a càrrec de Sant Vendrell (19h) i concert de música catalana i venda de coca de recapte. 

A Juncosa, d'altra banda, i com a cua de la Festa Major, que també se celebra aquests dies, es farà una Santa Missa (12h) i canvi de la senyera al Sensalet (18h). A continuació, jocs tradicionals i ballada de sardanes al poliesportiu.

Fulleda fa canvis per anar a la cadena
A Fulleda, on els últims anys es feia una paella popular, sí que han decidit moure-la de data i afavorir així la participació a la Via Catalana. El dinar, doncs, es farà el diumenge dia 8. Pel dimecres 11, això sí, repicaran les campanes a les 17:14h.