COMARCA
- L'Albi

Jornada de neteja per recuperar el pou de gel de l’Albi

Amb la voluntat de recuperar i conservar el patrimoni històric de la comarca, el Centre d’Estudis de les Garrigues (CEG), junt amb la col·laboració de l’Ajuntament, la Comunitat de Regants de l’Albi i el Casal, ha organitzat per al proper dissabte 5 d’octubre una jornada de neteja de l’entorn d’un dels pous de gel de l’Albi, concretament el que es troba a prop del pantà.

“L’actual situació de lamentable deixadesa fa que pugui ser un perill per a les persones que el decideixin visitar i, al mateix temps, que es perdi aquesta valuosa mostra patrimonial”, afirma el president del CEG, Josep Rubió.

L’alcalde de la població, Víctor Guiu, també espera que amb aquesta actuació “el pou i el seu entorn siguin més accessibles i visitables”.

Durant aquesta jornada de recuperació del patrimoni, el CEG proposa tres accions de millora. D’una banda, realitzar tasques de neteja que evitin el perill i que puguin fer més visitable la zona. En segon lloc, desbrossar l’entorn del pou de gel i deixar més net i ampli l’espai de visita, a més de col·locar-hi algunes pedres que ara estan escampades al voltant. Finalment, es vol posar una reina a l’entrada i a la part superior del pou per evitar possibles accidents.

Rubió convoca a totes les persones que hi vulguin participar a les 8:30 h davant del Casal de l’Albi. “Caldria portar aixades, destrals, pics, tisores de poda grans, cabassos i altres estris necessaris per aquesta tasca”, afegeix. En acabat, hi haurà un esmorzar gratuït per a tots els assistents.

El pou de gel que es vol recuperar està datat del segle XVIII i, en el seu interior, està força ben conservat, fet que permet al visitant fer-se una clara idea de la seua utilitat en èpoques passades.