COMARCA
- Aspa , Castelldans , El Cogul

Rescaten sis serps d'un pou a Mas de Melons

La serp verda pot arribar a mesurar dos metres en estat adult (foto: Agents Rurals)

La setmana passada, Agents Rurals de les Garrigues van ser avisats per personal de la Reserva de Mas de Melons, situada entre Castelldans, Aspa i el Cogul, de la presència de vàries serps atrapades en un pou de pedra seca de quatre metres de profunditat. Els agents es van desplaçar a la zona i van rescatar vives sis serps protegides, cinc de l’espècie Malpolon monspessulanus (serp verda) i una de l'especie Rhinechis scalaris (serp blanca), totes de la família de les colobres. Posteriorment, es van alliberar a la mateixa reserva, lluny d’on havien quedat atrapades. 

Durant el rescat de les serps també es van treure diferents gripaus de l’espècie Bufo calamita i de l’espècie Pelodytes punctatus, tots ells també protegits per la llei.

La més gran de Catalunya
La serp verda pot arribar a mesurar més de dos metres de longitud en estat adult, cosa que la converteix en la més gran que es pot trobar a Catalunya i part d’Europa. De costums diürnes i ambients càlids, és un habitant típic del bosc mediterrani amb preferència amb zones obertes de matollar, força comuna a la nostra comarca. S’alimenta de petits mamífers, sargantanes, llangardaixos, etc...

Habitualment fuig davant la presència humana, però si s’intenta capturar bufa i es mostra agressiva. És una serp verinosa, però opistòglifa, és a dir, que les dents inoculadores del verí són molt petites i es troben a la part més interior de la boca, la qual cosa fa que no sigui perillosa per a l’home.

Controladores de rosegadors
La persecució directa i la degradació del seu hàbitat són els perills més seriosos que ha d’afrontar per a la seva supervivència. Un dels seus depredadors naturals és l’àguila marcenca o “culebrera”, molt típica a les Garrigues des dels mesos de març fins al setembre, que és quan torna a migrar cap a l’Àfrica. 

S’ha de recordar que totes les serps són espècies protegides a Catalunya segons el Decret Legislatiu 2/2008 i incloses al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades degut a l’important paper que desenvolupen com a grans controladores de les poblacions de rosegadors.

En cas que trobar alguna serp dins al nucli urbà, cases, patis, solars o jardins, els Agents Rurals recomanen trucar al Cos (973 281030 o 112) per tal de verificar l’espècie que és, capturar-la i retornar-la al seu medi natural.