COMARCA

Neu imprevista a mitja comarca

Juncosa ha estat un dels pobles amb més afectació (foto: Sinto Petit)

Protecció Civil alertava el divendres de l'activació del pla NEUCAT pel dissabte al Pirineu i Aran, nord de les comarques gironines i Catalunya central, on estava previst que nevés per sobre dels 700 metres, la mateixa cota que es preveia a algunes zones de les Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona. Finalment, però, la neu ha arribat més avall, fins als 300 metres, amb la qual cosa ha afectat a la major part de la comarca de les Garrigues, amb gruixos d'entre tres i quatre centímetres.

Pobles com el Vilosell, la Pobla de Cérvoles, Vinaixa, l'Albi, Cervià o els Torms s'han aixecat enfarinats, així com altres de menys alçada com l'Albagés, el Soleràs, Llardecans o Maials. En aquest darrer municipi ha coincidit amb l'inici de la 16a Fira de l'Oli Verd, que, malgrat tot, transcorre amb normalitat, tret dels canvis d'ubicació de les parades exteriors, que s'han instal·lat a l'interior del pavelló, i la possible afectació a les activitats a l'aire lliure.

Pel que fa a les Garrigues baixes (Les Borges, Juneda, Arbeca, Puiggròs, la Floresta) ha plogut amb intensitat, però sense arribar a nevar.

Carreteres tallades i dificultats a la circulació
Alguns pobles de les Garrigues altes, com la Granadella, Bellaguarda i Juncosa, s'han trobat durant el matí sense poder circular per les carreteres i han hagut de sol·licitar al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) que hi anés una màquina llevaneus. De fet, la carretera C-242, que transcorrre per les crestes de la Serra de la Llenda, ha estat tallada al trànsit des d'aquesta part garriguenca fins al Priorat i Conca de Barberà. En altres casos, com Almatret, els vehicles tenien dificultats per accedir-hi a causa de la neu a la carretera. 

Excursió fallida de l'Esplai de les Borges
Un grup de 32 joves de l'Esplai Apassomi havia agafat aquest matí a primera hora un tren cap a l'Espluga de Francolí, des d'on havia d'iniciar una excursió per les muntanyes de Prades durant tot el dia. Només baixar del tren, però, la pluja els ha impedit fer res i s'han resguardat en una sala cedida per l'Ajuntament. Finalment, s'ha cancel·lat l'excursió, que s'ha substituit per una visita al Museu de la Vida Rural.