COMARCA
- La Granadella

La Granadella recorda els 75 anys dels bombardejos sobre la població

El refugi del Molí de la Vila, un dels refugis naturals més grans de la comarca (foto: CEG)

Després de Castelldans, la Granadella va ser el municipi garriguenc que va patir més els efectes de les bombes durant la Guerra Civil, si més no en quantitat, amb un total de 20 atacs aeris, la majoria el 1938. Amb motiu del 75è aniversari, l'Ajuntament de la Granadella ha preparat per als dies 21 i 28 de desembre un seguit d'actes per recordar aquells fets.

Així, el 21 de desembre s'obrirà al Centre Cívic l'exposició "La Guerra Civil a les Garrigues", que el Consell Comarcal ha fet itinerar per la comarca en els darrers mesos. Seguidament (18h), tindrà lloc una xerrada col·loqui amb Jordi Palou-Loberdos, director del Memorial Democràtic, i tres ponents garriguencs: el cervianenc Josep Rubió parlarà dels bombardejos a la Granadella, el junedenc Josep Gelonch se centrarà el Franquisme i l'arbequí Josep Pau explicarà la Transició.

El dissabte següent, 28 de desembre, es farà una recreació històrica al matí al Pla de la Vila i al refugi Molí de la Vila, amb hospital de campanya, lloc de comandament, etc. I a la tarda (18h), es projectaran al Centre Cívic els audiovisuals "Recreació de la batalla de l'Ebre" i "La recuperació del refugi", presentats per Miquel Ferragut i Josep M. Navàs, respectivament.

Al febrer de l'any passat, la Granadella va acollir les jornades "Patrimoni de la Memòria Històrica: recull, recuperació i recerca a les Garrigues i al Pla d’Urgell", organitzades pel Centre d'Estudis de les Garrigues, en què es va parlar també de la Guerra i els bombardejos i es va visitar el Refugi del Molí de la Vila, que es va poder veure per primera vegada després de les tasques de neteja que s'hi havien fet. Es tracta d’un dels refugis naturals més grans de la comarca.

[REPORTATGE publicat a SomGarrigues sobre el 75è aniversari dels primers bombardejos a la comarca]