COMARCA
- Arbeca , Castelldans , Cervià de les Garrigues , Les Borges Blanques

L'espanyolisme agafa l'esprai

Pintades recents a Castelldans i a Arbeca.

Davant del clam independentista cada vegada més diàfan i cada vegada més majoritari entre la societat catalana, l'espanyolisme també està movent peça. A nivell de discurs polític tèoric, el sobiranisme centra la seva aposta en la democràcia, les urnes i el dret de decidir, mentre l'espanyolisme ho fa en la Constitució i la unitat indivisible de l'Estat espanyol.

Quan això es trasllada al carrer i s'expressa en forma de consignes o simbologia, el sobiranisme ho sol fer amb missatges sobre la llibertat, el futur i els avantatges de la independència. L'espanyolisme, en canvi, al carrer no parla de constitucions ni dels beneficis de la unitat espanyola, sinó que recorre a expressions ofensives, a la contra i sovint amb referències franquistes o totalitàries.

A les Garrigues, aquestes manifestacions espanyolistes no havien tingut mai cap mena de presència, al contrari que les independentistes, especialment presents i extenses en els darrers mesos. Últimament, però, la contra ha començat a fer acte de presència, dedicant-se bàsicament a embrutar murals, arrencar estelades, criminalitzar el catalanisme o pintar lemes franquistes. És el cas, per exemple, del mural independentista d'Arbeca, malmès en dues ocasions recents. O el d'estelades arrencades també a Arbeca i a Cervià. O el de pintades a les Borges i Castelldans.

No obstant això, tot indica que es tracta de petits grups marginals provinents de fora de la comarca, probablement de la ciutat de Lleida, que porten un temps intentant coordinar-se i que el seu marge d'actuació es limita, de moment, a les xarxes socials d'Internet, com alguns grups de facebook, i a embrutar parets.