COMARCA
- Fulleda , Tarrés

Troben un obús de la guerra civil en un camí de Tarrés

La peça va fer cap al peu del camí, al Fondo dels Masos (foto: tarresaldia.blogspot.com)

Dos tècnics ambientals de les Borges i Juneda han trobat aquest dijous al matí un obús de la guerra civil al Fondo dels Masos, a mig camí entre Tarrés i Fulleda. El projectil, que havia quedat enterrat a uns dos pams sota terra, havia quedat al descobert per l'efecte de la pluja i la humitat i es va acabar desprenent, com un roc qualsevol, al peu del camí. 

Concretament, es tracta d'un projectil italià de 105 mm, amb espoleta 1910, el model més gran dels que les tropes de Mussolini utilitzaven en les seues ofensives i que era emprat com a suport a la infanteria. El canó que el disparava era arrossegat per tractors Pavesi [foto], a diferència d'altres models, que eren arrossegats per mules. És un model molt habitual en l'ocupació feixista de les Garrigues -fora de la comarca no tant-, on les tropes italianes van jugar un paper determinant i van enfrontar-se a l'exèrcit republicà a la coneguda com Batalla de les Garrigues, una de les últimes resistències republicanes a l'avenç franquista.

L'artefacte s'ha trobat intacte, encara per explosionar, cosa que, d'altra banda, difícilment es podria produir si no és en contacte amb el foc.