COMARCA, CULTURA
- La Granadella

La 'catedral de les Garrigues', declarada Bé Cultural d'Interès Nacional

L'edifici es va començar a construir el 1764.

Les Garrigues compta, des d'aquest dimarts, amb un nou element arquitectònic dins del catàleg patrimonial català de primer ordre, i és que el govern de la Generalitat ha declarat l'església de Santa Maria de Gràcia de la Granadella com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), junt amb tres conjunts més de Barcelona i Badalona.

La coneguda com a "catedral de les Garrigues", per les seues dimensions i la seua majestuositat, és un edifici barroc que va començar a construir-se el 1764 en un extrem de la vila antiga, al lloc on des del segle XIV es venerava un antic crucifix. La formen tres naus amb un cimbori de creuer il·luminat per una artística llanterna i un ornamentat campanar de torre octogonal. Per Setmana Santa hi té lloc la imponent escena del desclavament, precedida del cant del Miserere, una tradició immemorial del municipi.

Altres BCIN garriguencs
L'església de la Granadella s'afegeix, així, a altres espais catalogats com a BCIN, com són la fortalesa ibera de Vilars (Arbeca) i els diversos castells de la comarca (l'Espluga Calba, la Floresta, l'Albi, Arbeca, l'Albagés i altres) .