COMARCA, CULTURA
- Les Borges Blanques

Ha mort Manel Giné, personatge clau en la cultura de les Borges i comarca

Conegut també com a "monsieur", va contribuir a la creació de diverses entitats.

El borgenc Manel Giné Freixes ha mort aquest dimecres, 14 de maig, a l’edat de 85 anys, després d’haver caigut malalt fa uns mesos. Giné era un home molt conegut a les Borges i comarca per la seua implicació en multitud d’iniciatives de caire cultural.

Carter d’ofici, va ser també mestre de francès al col·legi Mare de Déu de Montserrat durant 14 anys, fins el 1979, així com al desaparegut Centre Republicà, a l’institut i a l’Escola de Capacitació Agrària. També ensenyava francès de manera desinteressada a tothom que li ho demanés, d’aquí que fos conegut com a “monsieur”.

I de mestre va exercir molt, també, fora de les aules, des d'una vessant humana, sobretot a les excursions a peu o en bicicleta. De fet, vba cabdal el seu paper en la fundació del Centre Excursionista Borges-Garrigues, l’any 1982, del qual actualment era president honorífic. Són centenars les persones que recorden el seu mestratge cultural i ètic recorrent els racons de la comarca, dels territoris del voltant immediat i també del Pirineu. Aquest coneixement la natura el feia també una referència en tot allò relacionat amb els jaciments arqueològics locals.

Una altra entitat que no es pot entendre sense la figura de Manel Giné és la revista Terrall, creada l’any 1981 i de la qual era pal de paller. La seua secció “Tenim història, parlem d’història” va contribuir enormement a la difusió del coneixement de les vicissituds històriques de les Borges. Amb aquesta trajectòria, no és estrany que Giné tampoc quedés al marge del Centre d’Estudis de les Garrigues, amb qui es va implicar ja a les reunions prèvies a la fundació de l'entitat i amb la presentació de nombroses ponències a les successives Trobades d’Estudiosos.

Els Amics del Terrall, l’Associació de Pares de Família, l’Agrupació de Joventut, la biblioteca Marquès d’Olivart , van ser també alguns dels espais des d’on Giné projectava la seua tasca en favor de la cultura, la història, la literatura, sempre des d’una defensa fèrria de la identitat i la llengua catalanes.

L’any 2008, la biblioteca va agrupar totes les entitats i les persones que més relació tenien amb el Manel per retre un sentit homenatge en vida, als seus 80 anys, a aquest borgenc considerat com un exemple cívic, humà i intel·lectual. Aquell any, l’editoral Fonoll publicava un seguit de textos i materials sota el títol “Manel Giné i Freixes, una trajectòria de generositat”.

L'enterrament tindrà lloc aquest dijous, 15 de maig, a les 11h del matí, sortint del tanatori de l'Avinguda Jaume I de les Borges.