COMARCA, CULTURA
- L'Espluga Calba , Les Borges Blanques

Es mor l'autor més prolífic de sardanes, que en va dedicar tres a la comarca

El compositor ha mort als 99 anys (foto: Any Joana Raspall)

Tomàs Gil i Membrado, l’autor de sardanes més prolífic, va morir el dimecres 4 de juny als 99 anys. El compositor, un dels més populars i interpretats del gènere, va dedicar al llarg de la seua trajectòria tres peces a les Garrigues, dos referenciades a les Borges Blanques i una més a l'Espluga Calba.

La primera va ser 'L'ermita de Sant Salvador', dedicada al temple borgenc i que va ser estrenada l'octubre de l'any 1980 i enregistrar per la Cobla Ciutat de Girona en un disc commemoratiu de les Borges, Ciutat Pubilla de la Sardana 1980. La segona sardana de Gil i Membrado estrenada a la comarca es tracta de 'Retrobament a l'Espluga Calba', amb motiu de la 22a edició de les Festes de Retrobament de Sardanistes Veterans a les Terres de Lleida que organitzava el desaparegut Grup Sardanista del CE Huracans, amb Sebastià Gràcia al capdavant. La tercera composició garriguenca del d'Horta de Sant Joan va ser 'Somni realitzat', tocada per primer cop a l'Aplec de la Sardana de les Borges Blanques de l'any 2000. Aquesta darrera peça compta amb una lletra d'Alexandre Farran, la versió coral de la qual va ser estrenada l'any 2002 per part de l'Orfeó Terrall.

Aquestes tres obres són part de la quarantena que Gil i Membrado va relacionar amb Ponent. Tot i que es va iniciar a la composició de sardanes a partir dels 49 anys, l'autor de 'La Flama de la Sardana' -considerada una de la seues peces més reeixides- va compondre unes 1.300 sardanes, segons el càlcul fet per la Confederació Sardanista de Catalunya.

Durant la seua carrera va rebre nombrosos premis, homenatges i reconeixements entre els quals destaca la Creu de Sant Jordi, concedida pel govern fa quatre anys. L’enterrament es va programar per al divendres 6 de juny al tanatori de Collserola, a Barcelona, a un quart d’11 del matí.