COMARCA, CULTURA
- L'Espluga Calba

Dediquen un espai al cavaller garriguenc Antoni Ferrer

La memòria de l'espluguenc Antoni Ferrer tornarà on hauria viscut com a cavaller hospitaler, al castell de l'Espluga Calba. Serà amb una proposta que ha de formar part d'una ruta de turisme cultural que va de Barcelona a Lleida, passant per Montserrat,  Tarragona, l’Espluga Calba, Bellpuig i Cervera. Tot, relacionat amb personatges que van fer, l'any 1493, el segon viatge a Amèrica amb Cristòfor Colom, com ara el monjo de Montserrat pare Bohil o el tarragoní Miquel Ballester.

L'espluguenc Jordi Salat Orteu serà l'encarregat de presentar el projecte Espai Antoni Ferrer al mateix lloc on s'ubicarà, a partir de dos quarts de 2 del migdia d'aquest diumenge 20. Acte que comptarà amb la conferència 'Cristòfor Colom, Catalunya i les terres de Tarragona i Lleida: Miquel Ballester i Antoni Ferrer'. Abans, com cada diumenge, hi haurà visites guiades al castell a les 11 del matí i a les 12 del migdia.

L'acte es planteja com un homenatge a quatre historiadors: Luis de Ulloa y Cisneros, Pere Català Roca, Caius Parellada Cardellach i Ernest Vallhonrat Llurba. S'hi espera la presència de la cònsol general i del cònsol general adjunt del Perú a Barcelona, Franca Lorella i Pablo Cisneros, respectivament. I és que Antoni Ferrer va viure en territoris dels actuals estats de l'Argentina, Colòmbia i el Perú. També es preveu la presència de la vídua de Català Roca, Maria Carme Dalmau; la viuda de Vallhonrat, Visitación Juárez, i la filla de Parellada, Roser Parellada; a més de Mercè Toldrà, responsable de l'Espai Miquel Ballester del Museu del Port de Tarragona.

Al castell també s'hi podran veure els primers documents del fons de l'Espai Antoni Ferrer: 55 llibres sobre la catalanitat de Cristòfor Colom, donats  en nom de  Pere Català Roca, Ernest Vallhonrat Llurba i Caius Parellada Cardellach per part de la seva família i uns altres, per part de Jordi Salat Orteu. També hi haurà exposat pòster del primer mapa de la futura col·lecció de mapes i una mostra de quadres d'Antoni Font.