COMARCA, CULTURA
- Castelldans

Castelldans recupera el cant dels goigs als seus patrons

(foto: J.C)

La Coral l’Olivera de Castelldans, sota la direcció de Mª Lluïsa Piñero i amb l’acompanyament a l’orgue de Gregori Farràs, ha recuperat el cant dels “Goigs dels Sants Fortunat, Columba i companys màrtirs”, patrons del poble, en un concert extraordinari celebrat a l’església parroquial aquest dissabte 30 d’agost.

Els Goigs s’han recuperat a partir de la lletra antiga i incorporant la melodia popular musical del Goigs de la Mare de Déu del Roser, que segons els més vells del poble, era la música que s’emprava per cantar-los. Al concert s’han interpretat també altres goigs de Castelldans: els dedicats a la Mare de Déu de Montserrat, venerada a l’ermita de la Serreta dels Pins; els de sant Antoni Abat, festa d’arrelada tradició en aquest poble i també els de Santa Àgueda, patrona de les dones i incorporats darrerament a aquesta tradició gogista per l’Associació de Dones l’Esplendor.

Els Goigs han estat editats per l’impremta de la Diputació de Lleida, amb una artística ornamentació del pictògraf lleidatà Enric Crous (1908-1987) i una il·lustració dels patrons del poble, de la qual n’és autor l’artista José Antonio Ferrer. El tipògraf d’Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida Dionís Gutiérrez els ha imprès de manera artesanal, amb lletres de plom, les més modernes de les quals compten amb una antiguitat de setanta anys.

Abans de la interpretació de la coral, el director de Governació de la Generalitat Jordi Curcó, amb arrels paternes al poble i en la seva vessant d’historiador de la cultura popular, va explicar l’origen i la tradició del cants dels goigs, que va definir com a “cants tradicionals religiosos, propis dels territoris de parla catalana dipositaris de la història i la fe locals, i del llegendari del nostre país i que constitueixen una mostra eloqüent de la nostra cultura popular i tradicional”. Curcó va felicitar el poble per aquesta iniciativa de recuperació del seu patrimoni. Els goigs dels Patrons es tornaran a cantar el proper dimecres 3 de setembre al matí, a la missa i processó de Festa Major en honor dels Sant Màrtirs.