COMARCA, CULTURA
- Les Borges Blanques

Les Borges commemora el Tricentenari de la derrota de 1714

(foto: J. M. Renyé)

Les Borges Blanques commemora aquests dies el tricentenari dels fets de 1714, que van cloure la Guerra de Successió i van suposar la fi de les llibertats catalanes, i ho fa amb tres actes. D'una banda, amb la instal·lació de l'exposició itinerant "300 anys després", que repassa l'evolució del país des d'aquell 1714 i que s'ha instal·lat aquesta setmana a la Plaça de la Independència, davant del Pavelló de l'Oli. 

D'altra banda, el dissabte 10, al Pavelló de l'Oli (22h), hi haurà l’espectacle musical “En català si us plau. La banda sonora d’un poble”, del Cor de l’Orfeó Lleidatà. I el dissabte següent, dia 27, es farà el concert gratuït “Homenatge al general Moragues”, amb cançons de resistència dels últims 300 anys, ideat per BarnaSants i Tradicionàrius i que anirà a càrrec de cantants com Francesc Ribera 'Titot', Joan Reig, Marcel Casellas, Jaume Arnella, Pep Toni Rubio, David Rosell, Jordi Fàbregas, entre altres, bona part dels quals exmembres del grup Mesclat. Com a artista convidat, a més, hi actuarà el valencià Miquel Gil. L'audició serà a les 10 de la nit a la Plaça de la Constitució.

El regidor de Cultura, Francesc Macià, explica que aquests actes “pretenen tractar uns fets que ens han definit com a país i ens han fet ser el que som”. Macià fa una crida a la participació, “per tal de demostrar la implicació de tots els veïns de les Borges en aquesta efemèride amb la voluntat de treballar tots junts per recuperar la nostra identitat”.