COMARCA
- Arbeca , Els Omellons , L'Espluga Calba , Les Borges Blanques , Vinaixa

Imputen set persones per furts d'ametlles

(foto: Mossos d'Esquadra)

Els Mossos d'Esquadra de la comissaria de les Borges van denunciar penalment, entre el 30 de setembre i l’1 d’octubre, set persones com a presumptes autores de quatre furts en explotacions agrícoles de les Garrigues.

A mitjans de setembre, els agents van iniciar una investigació per diversos furts d’ametlles que s'havien produït en unes finques d’Arbeca, els Omellons, l’Espluga Calba i Vinaixa. Arran d’aquests fets, es van efectuar diverses accions emmarcades en el POE Món Rural, per tal de lluitar contra aquestes sostraccions al sector agrari.

Després de les indagacions inicials, es va redireccionar el patrullatge policial, es van muntar dispositius preventius a les zones rurals on hi havia pendent la recollida d’ametlles i es va fer un seguiment als punts de compra de fruits secs, amb la col·laboració dels comerciants. També es va alertar a representats de sindicats agrícoles, per tal que extremessin les mesures de seguretat i avisessin els Mossos davant qualsevol incident.

El conjunt d’aquestes accions i la col·laboració ciutadana van propiciar la recuperació de diverses partides d’ametlles que havien estat sostretes. Fins la data, en dues actuacions policials, s’han recuperat un total de 1400 kg d’ametlles de les varietats llargueta, marcona, comuna i marinada, entre altres.

Comissos a les Borges i a l'Espluga Calba
El primer comís es va fer el 30 de setembre, quan els Mossos van localitzar a la partida de la Quadra de les Borges quatre persones que estaven pelant ametlles en una finca. Al lloc també hi havia un vehicle carregat amb 34 sacs. Les gestions fetes posteriorment van permetre constatar que les ametlles havien estat sostretes els dies 11, 16 i 27 de setembre de tres finques d'Arbeca, els Omellons i l'Espluga Calba. Els Mossos van denunciar penalment tres de les quatre persones per la seva presumpta implicació en els furts.

El segon comís va ser l’1 d'octubre a la partida del Pla de la Bassa de l'Espluga Calba. En aquesta ocasió, els Mossos van enxampar in fraganti quatre persones que recollien ametlles en una finca. Els agents van comprovar que els implicats no tenien permís del propietari, per la qual cosa van comissar les ametlles collides il·legalment i se’ls va denunciar penalment pel furt.

Aquest dispositiu per prevenir els furts d’ametlles continuarà fins la finalització de la recollida. Així mateix, la policia recomana als propietaris de finques que informin els Mossos de la presència de persones alienes a les seves finques o a les dels veïns.

Ban a Arbeca
Tot i que no es pot collir o espigolar res sense el permís del propietari de la finca, a mitjans de setembre l'Ajuntament d'Arbeca va emetre un ban recordant aquesta prohibició i advertia que si els vigilants municipals observaven a persones que infringien la norma, cursarien immediatament la denúncia corresponent davant els Mossos d’Esquadra. En els darrers dies, veïns de Vinaixa també havien advertit de furts d'ametlles durant la nit.