COMARCA, CULTURA
- Sunyer

Un garriguenc guanya el Premi Joan Solà de filologia

Beà va rebre el premi d'Adelaida Martínez i el vicerector Joan Biscarri (Foto: UdL)

El filòleg garriguenc Isaac Beà ha estat el guanyador de la tercera edició del Premi Internacional de Recerca en Filologia Catalana “Joan Solà”, que impulsen el Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida (UdL) i l'Ajuntament de Bell-lloc d'Urgell amb el patrocini de la Diputació de Lleida. Beà ha aconseguit el reconeixement pel seu treball titulat 'El lèxic del Pallars Sobirà i la Vall Fosca a través de la seua fonètica'.

El jurat del Premi, integrat per Teresa Cabré (Universitat Pompeu Fabra/IEC), Narcís Garolera (Universitat Pompeu Fabra), José Antonio Pascual (Reial Acadèmia Espanyola), Albert Turull (UdL)  i Joan Veny (IEC), ha destacat del treball de Beà perquè "no es limita a recollir i oferir una mostra més o menys completa del lèxic pallarès, sinó que per primera vegada en sistematitza la presentació i l’anàlisi mitjançant els diferents trets que el caracteritzen".

Isaac Beà, nascut el 1981, és enginyer tècnic agrònom i llicenciat en filologia catalana per la UdL, explica que el treball és una adaptació de la tesi que, sobre el parlar del Pallars Sobirà i la Vall fosca, defensarà properament. El filòleg garriguenc actualment treballa d'assessor del Consorci per a la Normalització Lingüística a l'Alta Ribagorça.

El Premi Joan Solà està dotat amb 10.000 euros i compta amb la publicació del treball a Edicions de la UdL. A l'acte d'entrega, que va tenir lloc dimecres amb la presència de la vídua de Joan Solà, Adelaida Martínez; hi va haver una conferència de l'escriptor Màrius Serra: 'Constatació empírica que la llengua és una font extraordinària de plaer'.