COMARCA
- Arbeca

El celler Vinya els Vilars calcula la seua petjada de CO2

(foto: celler Vinya els Vilars)

El dijous 23 d’octubre, el celler Vinya els Vilars, d'Arbeca, va rebre de mans del conseller Josep Maria Pelegrí el certificat acreditatiu per haver participat al projecte Vi+Net sobre el càlcul de la petjada de carboni del seu vi Vilars Roble 2011.

Vi+Net és un projecte que sorgeix de la iniciativa de cooperació estatal “+VINO-CO2”, desenvolupada durant els anys 2010 a 2013, que té com a principal objectiu la reducció de gasos d’efecte hivernacle en el sector de la vitivinicultura. Gràcies a aquesta proposta, per primera vegada, 50 cellers de 8 DO catalanes han pogut conèixer la seva petjada de carboni.

El resultat d’aquest treball ha suposat la certificació de 22 ampolles de vi –entre altres, el Vilars Roble 2011- i l’estimació del càlcul de la petjada de CO2 en 25 ampolles més. La realització d’aquest treball també ha permès l’elaboració d’una una eina de càlcul i un manual de bones pràctiques, que estarà a disposició dels cellers que hi estiguin interessats.

Els principals objectius de la iniciativa són la definició d’una metodologia estandarditzada per mesurar la petjada de carboni en tot el procés d’elaboració del vi, l’elaboració d’un manual de bones pràctiques vitivinícoles, la formació dirigida a viticultors i tècnics de petits cellers del territori en relació a eines, metodologies i tècniques en l’àmbit de la disminució dels gasos d'efecte hivernacle, la difusió del projecte, tot posant en comú les experiències i els resultats, i fomentant la transversalitat i la complementarietat amb altres entitats del mateix territori i la creació d’estructures de treball en xarxa que col·laborin activament.

El lliurament d’aquestes certificacions Vi+Net es va fer a Falset amb motiu del lliurament dels certificats de reconeixement a les 77 petites i mitjanes empreses que han participat en el programa de Gestió Sostenible Rural implementant accions de millora en la seva gestió econòmica, ambiental i social, que derivaran en una millorar del seu entorn.