COMARCA
- Alcanó

El mal drenatge del Segarra-Garrigues fa que la pluja torni a causar desperfectes a Alcanó

(foto: Aj. d'Alcanó)

Els 30 litres que han caigut la nit de dijous 26 a divendres 27 han estat suficients per inundar la zona poliesportiva d'Alcanó, on s'han omplert de cop les piscines i la depuradora i hi ha hagut danys a algunes estructures. No és la primera vegada que passa una cosa així, sinó que des del 2012, quan es van fer les obres del canal Segarra-Garrigues, l'episodi se succeeix cada vegada que hi ha una pluja mínimament important, com l'última ocasió, quan 25 litres també van ser suficients per inundar la zona. 

Segons explica l'alcalde a SomGarrigues, Sebastià Ricart, això passa perquè "quan es va fer el drenatge de les aigües pel canal, aquest només havia de recollir, en teoria, les aigües restants de reg i es va fer morir l'estructura a la zona poliesportiva, sense continuïtat". "L'eliminació de marges, a més, que ajudaven a que l'aigua baixés d'una manera més progressiva, també contribueix a que l'aigua arribi ara a la vall molt aviat i de cop", afegeix Ricart.

I si plou més?
Els alcanonesos no només estan tips d'aquesta situació, sinó que temen també per les conseqüències d'algun epidosi de pluja més abundant, com podria ser el cas d'aquest dissabte, que podria fer arribar l'aigua dins el poble, com ja ha passat en alguna casa alguna vegada. "I si plouen 80 litres, què passarà? Alcanó serà un riu", diu l'alcalde, que s'ha queixat repetidament a la Generalitat, tot i que assegura que fins ara ha topat amb la falta de diners i amb la catalogació ZEPA dels terrenys propers com a explicació per no continuar la canalització. Ricart, però, assegura que quan es van fer les obres de drenatge, aquesta catalogació encara no hi era i igualment es va deixar com està avui.

Possible canvi l'any que ve
Malgrat tot, aquest matí de divendres han anat tècnics del Departament a Alcanó i han assegurat que abans del 2015 es farà la continuïtat que reclama el poble. "Hi ha d'haver algun responsable, cal saber qui i com s'han fet aquestes obres, perquè aquí algú ha fallat, no sé si ASG, si Infraestructures o si la Comunitat de Regants, però algú ha fallat", diu l'alcalde, que, no obstant això, reclama primer una solució i després, si cal, buscar responsabilitats.  

[FOTOS dels desperfectes d'aquesta nit passada: https://www.facebook.com/dalcano.ajuntament/media_set?set=a.718413814916925.1073741838.100002449403742&type=1&pnref=story]