COMARCA
- Juncosa

Juncosa celebra la seua setena Fira de l'Oli i Productes d'Elaboració Artesana

(foto: Diputació de Lleida)

Juncosa celebra aquest cap de setmana la seua Fira de l'Oli i Productes d'Elaboració Artesana, que arriba a la setena edició. La mostra incloïa enguany una de les caminades culturals que organitzen el Consell Esportiu i el Consell Comarcal, però l'amenaça de pluja ha fet que finalment s'ajornés la sortida pel 13 de desembre.

La tarda de dissabte, però, sí que manté la conferència prevista a les set amb Francesc Mauri, meteoròleg, Esteve Martí, helaiotecnòleg de l'IRTA i Josep M. Audí, professor del cicle d'olis i vins de l'INS Josep Vallverdú de les Borges, que parlaran de l'oli d'oliva verge extra, qualitat i canvi climàtic.

El diumenge, les autoritats inauguraran oficialment el certamen a quarts de 10 del matí i tot seguit hi haurà esmorzar popular al pati de la cooperativa, gratuït per a clients i socis. Durant el matí, es farà venda d'oli i hi haurà parades de productes a la plaça. També es faran visites guiades pel nucli històric, actuació del grup de batucada Batukamelatú, de l'Albi, i es podran visitar les exposicions de la Casa de la Cultura. Després d'un taller de la Fundació THAO per a infants, tindrà lloc el dinar popular a la Sala del Ball, organitzat per l'Associació de Caçadors. El ball amb la disco-mòbil de La Vaca Roja tancarà aquesta setena edició.

Una trentena d'expositors i llauna nova
A la presentació que es va fer dilluns a la seu de la Diputació de Lleida, l’alcalde de Juncosa, Lluís Dalmau, i el president de la cooperativa, Enric Mateu, van explicar que aquest any hi haurà una trentena d'expositors a la mostra i que la cooperativa presentarà envasos nous, com la llauna de tres litres d'oli, un format que va introduint-se cada vegada amb més força, en aquest cas arran de la demanda de comercialització exterior, "on ens volem fer un espai amb països com la Xina, Alemanya o Rússia”, explica Mateu. Per això a l'envàs hi ha set idiomes. Aquest format s'afegeix als de dos i cinc litres d'oli EcoCabanes.

La Cooperativa, tot i la crisi, espera augmentar les ventes seguint la línia de l’any passat i preveu que es venguin uns 10.000 litres. El preu de l’oli és de 20 euros la garrafa de cinc litres. La Cooperativa de Juncosa etiqueta el seu oli amb la marca Les Cabanes, Or Verd i EcoCabanes sota el control de qualitat de la DOP Les Garrigues.

La fira està organitzada per la Cooperativa Agrícola Sant Isidre i Secció de Crèdit de Juncosa SCCL i l’Ajuntament de Juncosa. També hi col·laboren diferents associacions i entitats municipals: l’Associació de Dones, l’Associació de Jubilats, l’Associació de Joves, l’A.M.P.A. i l’Associació de Ramaders.