COMARCA
- Torrebesses

Torrebesses recrearà durant tres dies una batalla de la II Guerra Mundial

(foto: Airborne Lleida)

Torrebesses es convertirà durant els tres primers dies de maig en un poble sicilià durant la Segona Guerra Mundial. Aquesta és la intenció del cap de setmana de recreació històrica que s’hi ha organitzat, de la mà del grup Airborne Lleida, que després de 8 anys fent-ho a Valldellou (la Llitera), han trobat en els carrers i l’entorn de Torrebesses un escenari més atractiu per a l’ambientació.

Ocupació aliada
Aquestes recreacions se solen centrar cada any en un episodi del conflicte i a Torrebesses s’escenificarà l’ocupació dels exèrcits aliats a Sicília, aleshores en mans dels nazis, l’estiu de 1943, en l’anomenada “operació Husky”. Per aconseguir aquest viatge en el temps 70 anys enrere, hi participaran grups de recreació històrica especialitzats en la Segona Guerra Mundial, alguns vinguts de França, Alemanya o el Regne Unit, fins i tot amb vehicles de l’època.

De moment ja hi ha 150 inscrits que aniran uniformats. Tot i que falten quatre mesos, es preveu recrear una batalla dins el nucli urbà, una a l’exterior, exercicis d’instrucció, una marxa cap a Sarroca i una cap a Granyena, un sopar de gala amb ball i espectacle, etc. Els veïns o altra gent que hi vulgui participar haurà d’anar vestida dels anys 40. El consistori està pensant en la gestió del nombrós públic que es preveu i on habilitar aparcaments.

Exposició
Per escalfar motors, actualment hi ha una exposició al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de material relacionat amb el conflicte.