COMARCA
- Alcanó

El cas curiós de les primàries d'Alcanó

(foto: Arxiu)

Curiós i únic el sistema de tria d’Alcanó per a les eleccions municipals. Setmanes abans de la configuració de llistes, es distribueixen paperetes en blanc per les cases i els veïns hi anoten els noms de les quatre persones que consideren els millors candidats per a l’Ajuntament, composat per cinc regidories. És a dir, es tracta d’una mena de votació prèvia a la del dia de les eleccions, però en lloc de marcar la casella dels candidats que apareixen a la papereta oficial, el sistema és completament obert i tothom pot ser escollit.

Un cop recollides les preferències dels veïns, teòricament es confeccionaria la candidatura amb els cinc més votats, però no és estrany que es doni el cas de gent que, tot i ser votada, no vulgui formar part de la llista. Així, es van descartant els qui renuncien fins que, llista avall, es troben les cinc persones disposades. Serà entre les cinc de la llista que decidiran sota quines sigles es presenten. Enguany, tres dels actuals regidors –alcalde inclòs- repeteixen i hi ha dues incorporacions noves, però en lloc de presentar-se com a IA-PM ho fan com a IpA-AM.

Aquesta mena de primàries, Alcanó les aplica des de fa ja diverses convocatòries, quan el 1991 van sorgir dos partits per oposar-se a l’aleshores alcaldessa. Del 1995 fins ara, sempre s’ha acabat presentant una sola candidatura (tres vegades com a CiU, dues com a PM i ara com a AM).