COMARCA
- El Cogul , L'Espluga Calba

'Delicadeses', la cultura portada al territori

A la imatge, l’edició de 2012 a Juncosa. / Foto: Xavier Minguella

El festival Delicadeses s’endinsarà per setè any en dos pobles de la comarca, on portarà una programació d’espectacles en espais insòlits per a l’actuació artística, enmig del camp. Enguany, seran l’Espluga Calba i el Cogul.
L’aposta iniciada el 2008 per Meritxell Cucurella-Jorba i Miquel Andreu ara és encapçalada per l’escriptora, com a directora artística, juntament amb el filòsof Eduard Batlle, com a coordinador. I les fulles ens seran llençol és el lema per a una edició que torna a tenir un cartell del dissenyador i tipògraf Josep Patau.
Per finançar-se, la iniciativa proposa un model en què el públic escull, un cop gaudit dels moments que es creen, quina aportació fa perquè el festival se sostingui. L’organització proposa que sigui a patir dels 5 euros per tal de “col·lectivitzar la immaterialitat del festival”, partint que és un projecte “que només rep microaportacions i que algunes de les entitats que hi col·laboren ho fan en espècies i no econòmicament”.

Dijous 20, a l’Espluga
El punt de trobada per a la primera cita serà a l’esplanada de davant de les piscines de l’Espluga Calba, a les 6 de la tarda, d’on se sortirà amb els propis vehicles cap al lloc de la caminada que conduirà cap al primer “secret indret d’actuació”, on tindrà lloc el recital acústic L’esperit de la torxa, que protagonitzaran el cantautor almacellenc Xavier Baró i la cantant, grallera i flabiolaira junedenca Heura Gaya. En acabat, Núria Pujolàs, sota la firma Miramelsmots, oferirà la seua acció poètica amb breus poemes i imatges. 
Amb la posta del Sol, hi haurà un brindis de comiat al pati gòtic del castell.

Dijous 27, al Cogul
El dijous següent, el Cogul acollirà la segona sessió. La trobada serà al Centre d’Interpretació de les Pintures Rupestres, a les 7 de la tarda. Per a qui vulgui, abans, a quart de 7, hi haurà una visita guiada. Un cop al lloc ‘secret’ la pallassa Cecilia Paganini delectarà amb una sessió de narració oral per a adults sota el títol En la boca del lobo, que precedirà l’acció de la cantant i clarinetista Celeste Alías i la de la cantant i contrabaixista Joana Gomila.

“És un festival molt estimat”
“Més enllà d’una proposta artística treballada, darrere del festival hi ha una delicadesa, un amor i un respecte pel territori i una voluntat de pervivència d’allò de sempre, d’allò més senzill”, explica la també escriptora Meritxell Cucurella-Jorba. 
Sense renunciar a la creació: “en la seva petitesa, des del festival intentem propiciar propostes úniques”. Tot plegat “té un públic fidel i respectuós, que creix, que s’estima molt el Delicadeses, que sap què va a veure i com ho va a veure”; un públic que, com cada any, “tindrà sorpreses”.