CULTURA
- La Pobla de Cérvoles

El Bisbat de Lleida dedica a la Pobla de Cérvoles el seu certamen literari marià

Imatge de l'edició del 2014. / Foto: Dolors Ortín
La Pontifícia i Reial Acadèmia Bibliogràfico-Mariana, dependent del Bisbat de Lleida, ha dedicat enguany el seu Certamen Literari Marià a la Mare de Déu de la Jonquera, de la Pobla de Cérvoles. L'acte de lliurament de premis tindrà lloc el diumenge 4 d’octubre, a partir de dos quarts de 7 de la tarda a la seu de l’entitat.
La cita serà una de les primeres aparicions públiques del nou bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls; qui estarà acompanyat per l'arquebisbe de Tarragona, el ponentí Jaume Pujol, i de l'abat de Poblet, Josep Alegre. Han confirmat ja la seua presència els alcaldes de la Pobla, Jaume Estradé, i de Lleida, Àngel Ros; també s'esperen representants de la Generalitat i de la Diputació de Lleida, entre altres.
 
Tercera marededéu garriguenca en 16 anys
L'Acadèmia Mariana de Lleida convoca anualment uns premis de caràcter religiós per a poesies sobre la Mare de Déu de l'Acadèmia, per a poesies i treballs sobre la mare de déu convidada, per a treballs sobre algun aspecte mariològic i la Flor Natural, categoria dedicada a la devoció de Maria. També hi ha categories escolars. Enguany, a més, s'estrena una categoria per a treballs audiovisuals.
No és el primer cop que l'entitat catòlica dedica el seu Certamen Literari Marià a una imatge garriguenca. Les dos darreres ocasions van ser el 2003 amb la Mare de Deú de Montserrat de Castelldans i el 1999 amb la Mare de Déu de Loreto, de Llardecans.
 
Tres pobletans guardonats
El jurat d'aquesta edició ha estat presidit per Moisés Selfa Sastre -professor lector de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de Lleida- i ha estat format, a més, per M. del Carmen de Andrés, Salvador Escudé, Teresa Farré, Teresa Maria Figuerola, Jordi Pérez Ansotegui, Luis Sallán, Javier Terrado i Jordi Vivas, i amb Blanca Roca actuant com a secretària.
Entre els premiats hi ha tres pobletans: Josep Bochaca, amb una menció d'honor per l'obra 'A la Verge de la Jonquera', i les germanes Emma i Àgia Tost, amb el primer premi en les categories escolars d'ESO i educació secundària postobligatòria, respectivament,
 
Actuació de l'Orquestrina de la Pobla
El Certamen cada any compta amb un mantenidor, que apadrina l'acte. Aquest cop serà l'historiador Joan Busqueta, degà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida. L'acte presentat, per segon any, per Albert Font-Tarrés, periodista de SomGarrigues, i la catedràtica d'institut Montserrat Caufapé acabarà amb l'actuació de l'Orquestrina de la Pobla de Cérvoles, formació musical estrenada l'estiu de 2014 i formada per veïns, estiuejants i persones relacionades amb el municipi. Abans, durant la lectura dels treballs també hi haurà l'acompanyament musical d'Emma Palau al piano.