COMARCA

Internet a l’abast de totes les butxaques

Els nous preus van entrar en vigor el passat 1 de maig.

El servei de dades bàsic d’Iberbanda d’1 Mbps ha passat de 39 a 29,90 euros al mes des de l’1 de maig. S’ha aplicat, doncs, una rebaixa de 10 euros, és a dir, del 25%. “Una gran notícia per a les Garrigues i una oportunitat per a la gent que encara no té connexió a Internet”, segons els experts consultats.


Actualment, i segons dades de la Generalitat, només el 37% dels garriguencs estan connectats a Internet per banda ampla amb qualsevol operador, mentre que a nivell de Catalunya, la mitjana arriba al  53%. I és que el preu actual de l’ADSL de Telefónica (operadora majoritària a les Garrigues) és d’uns 63,6 euros mensuals IVA inclòs que, sumant, suposa uns 760 euros anuals.

Ara, amb aquesta oferta d’Iberbanda, es pot obtenir una connexió d’1 Mb per 34,68 euros mensuals, és a dir, gairebé amb la meitat del preu mínim que ofereix Telefónica per connectar-se a Internet per ADSL. En aquest sentit cal dir que Iberbanda dóna cobertura geogràfica al 92% del territori de les Garrigues, segons dades  de la Generalitat, any 2007/2008).

De fet, el projecte Banda Ampla Rural, inclòs en el Pla Catalunya Connecta, liderat per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Governació i Administracions Públiques, té l’objectiu de fer arribar l’accés a Internet de banda ampla a totes les poblacions de més de 50 habitants que no tinguin cobertura del servei ADSL.


L’empresa adjudicatària que desplega el servei, amb tecnologia WIMAX, és Iberbanda (www.iberbanda.cat). A partir de l’1 de maig, tot aprofitant el pla de millores efectuat en els enllaços i estacions base per tal de mantenir la qualitat del servei de banda ampla rural, tots els nous clients de la xarxa gaudiran d’una rebaixa de preu dels serveis d’ 1Mbps, que passarà de ser de 39 a 29,90 euros. En aquests moments el projecte Banda Ampla Rural ja compta amb més de 14.000 clients, més de 22.000 paquets de servei (veu i dades), i disposa d’una xarxa de 327 estacions base repartides per tot el territori català.


El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, va assegurar que “dotar d’Internet d’alta velocitat aquells nuclis de població que encara no en disposen o el reben amb dificultat degut a la seva orografia és clau per aconseguir la cohesió territorial del país, i un dels objectius principals del Pla Catalunya Connecta”.