COMARCA
- Juncosa

Juncosa espera un miler de visitants a la 8a Fira de l’Oli

(foto: Xavi Minguella)

Juncosa celebra aquest cap de setmana del 28 i 29 de novembre la seva vuitena Fira de l’Oli, en què espera rebre un miler de visitants i poder vendre entre 12.000 i 14.000 litres d’oli. L’organització confia que no faci el mal temps que va fer l’any passat, que va obligar a instal·lar el mercat d’artesans dins una carpa. Tot i així, aleshores ja hi van assistir unes 800 persones i es van vendre uns 8.000 litres d’oli. Per aquest cap de setmana hi ha confirmades una trentena de parades.

La Fira comença dissabte amb una caminada cultural, organitzada junt amb el Consell Esportiu i el Consell Comarcal, que passarà per algunes cabanes de volta. Al acabar, hi haurà demostracions de collita amb vibrador i es podrà fer també recol·lecció manual, es portaran les olives al molí i se seguirà tot el procés de mòlta fins a l’envasat final. A la tarda s’ha programat un taller de sabons a base d’oli domèstic. Amb tot, el dia fort és el diumenge, amb el mercat d’artesans de la comarca i de la província en general, l’esmorzar popular a la cooperativa , la visita d’autoritats, l’exposició de fotografies i el dinar popular organitzat per la societat de caçadors.

La cooperativa de Juncosa ha fet darrerament una forta aposta per la comercialització de l’oli envasat, amb diversos formats al mercat sota la marca “Les Cabanes”, tant en vidre com en llauna, i l’obertura d’una línia d’oli ecològic l’any 2013. Aquell mateix any, a més, es va presentar una nova web, amb botiga online inclosa.

Mostra a les Borges
La cooperativa de Sant Isidre de les Borges organitza, també aquest diumenge, la seva 3a Mostra de l'Oli Verge Extra, que inclou una caminada popular entre oliveres, visita guiada al molí per veure el procés d'elaboració, iniciació al tast d'oli, concurs d'allioli i esmorzar popular.