COMARCA
- Les Borges Blanques

Arriba la fira central de la comarca

(foto: Xavi Minguella)

El 15, 16 i 17 de gener arriba la fira central del calendari de cites relacionades amb l’oli a la comarca: la 53ª Fira de l’Oli i les Garrigues a les Borges, que és fruit de la fusió el 1997 de la mostra comercial que fins llavors se celebrava a la primavera i la vinculació, a partir d’aquell any, amb el producte estrella de la comarca i, en conseqüència, el trasllat de dates al mes de gener. El certamen gira al voltant dels pavellons de l’Oli, on hi ha els productors del sector, i el pavelló Francesc Macià, on hi ha empreses, entitats i institucions. El circuit firal el completen una carpa exterior de productes artesans i paradetes a l’aire lliure a la mateixa zona.

Una de les novetats d’enguany és la creació d’un premi del públic al millor oli de la fira, en què els assistents votaran entre les mostres que hi haurà en un espai anomenat Oli Bar. D’altra banda, es manté la realització en directe del darrer tram del concurs del Panell de Tast Oficial d’Olives Verges d’Oliva de Catalunya per triar els millors olis per part de professionals. A nivell comercial, enguany s’ha convidat set periodistes, bloguers i especialistes en turisme i gastronomia de diversos països per tal de promocionar la fira i els productes autòctons. La inauguració de la fira estava prevista que anés a càrrec del fins ara conseller d’Agricultura en funcions, Jordi Ciuraneta. El nomenament del nou executi del Govern aquest dijous, però, farà que probablement hi hagi modificacions. La cloenda la farà el cuiner lleidatà Gonçal Ferreruela.

Presentacions prèvies a Lleida, Barcelona i el Cogul
Durant les setmanes prèvies al cap de setmana de fira, el Patronat ha organitzat tres actes de presentació del certamen, que van tenir lloc al recinte modernista de Sant Pau a Barcelona el 16 de desembre, a l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida el 7 de gener i al Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre del Cogul el 10 de gener. El del Cogul va servir per lliurar guardons de reconeixement a l’empresa Sans Pagès de les Borges i el celler Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvoles.

Concert amb els Catarres, Germà Negre i DJ July
El dissabte a la nit és el torn de l’anomenat Concert de l’Oli, nascut l’any 2013 com una activitat específica per al jovent. Enguany hi actuaran els Catarres, que ja ho van fer el primer any, junt amb Germà Negre i DJ July. Els organitzadors preveuen superar els 1.200 assistents, que abonaran una entrada de sis euros anticipada o vuit a guixeta, consumició inclosa.

13ª Cursa de l’Oli
Una de les activitats paral·leles a la Fira i que aplega més gent és la Cursa de l’Oli, el matí de diumenge, organitzada pel Club Atlètic Borges i que té la sortida i arribada al Terrall. La cursa té una distància de 10,6 km i deixa el nucli urbà per entrar a camins del voltant entre oliveres. Ja fa un temps que la cita esportiva ha assolit entre 700 i 800 participants, xifra per sobre de la qual es vol evitar créixer, per assegurar-ne un bon funcionament. Les inscripcions són de 15 euros i 20 si es fan el mateix diumenge. Hi ha trofeus per als tres primers de la classificació general, de cada categoria, locals i equips. A més, els guanyadors masculí i femení s’emporten el seu pes en oli de la cooperativa de Sant Isidre.

Tres Tombs de Sant Antoni
Un cop finalitzada la cursa atlètica, al mateix Terrall tenen lloc els Tres tOmbs de Sant Antoni, en què participen carrosses dels centres escolars i algunes associacions locals, així com cavalls i carruatges, alguns de foranis. Els participants recorren el perímetre del Passeig del Terrall.