COMARCA
- Les Borges Blanques

Full de ruta comarcal per als propers deu anys

(foto: Raiels)

Decreixement demogràfic, joves que marxen o envelliment del sector primari són alguns dels principals interrogants que s’obren quan es pensa el futur de la comarca de les Garrigues. Per posar aquesta realitat sobre la taula i buscar vies de desenvolupament econòmic local, el Consell Comarcal ha començat a treballar en un pla estratègic per als propers deu anys. Coordinat per l’empresa Raiels, aquest dissabte 5 de març, al matí, es fa el primer pas per explicar-lo públicament en un acte a la Casa de la Cultura de les Borges, que inclou una conferència del periodista Jaume Barberà. Previst inicialment pel 27 de febrer, la nevada va obligar a ajornar-lo una setmana.

Diagnosi, redacció, execució
La jornada de dissabte arriba després d’haver fet una primera part de diagnosi a nivell intern i d’entrevistes amb diversos agents socials i econòmics de la comarca. Al desembre, per exemple, es va dinamitzar una sessió amb els alcaldes de la comarca. “Pot servir per generar espais de diàleg i de treball conjunt“, explica Núria Alamon, de Raiels. Ara es tracta d’obrir el procés participatiu a la ciutadania i visibilitzar-lo”, afegeix. “La idea és construir propostes de forma conjunta ja que, malgrat sigui un pla del Consell Comarcal, l’execució ha d’estar corresponsabilitzada amb ajuntaments i entitats públiques i privades del territori”, diu Alamon. Crear ocupació o millorar la formació de les persones que treballen als sectors estratègics són algunes de les accions que es tenen en ment. Després de la sessió del dia 27, n’hi haurà també al març, abril i maig i, posteriorment, s’entraria ja en el període d’execució, que està concebut perquè sigui vàlid fins al 2025.

Anteriorment, s’havien presentat plans estratègics vinculats al programa d’ajuts europeus Leader, a l’oleoturisme o un de la Fundació Món Rural, l’any 2008, per “potenciar i fer gran la comarca”. També hi ha en marxa, des del 2012, el Pla Estratègic del Segrià Sec, a les Garrigues Històriques.