COMARCA
- Les Borges Blanques

Suspesos els actes de record del primer bombardeig sobre les Borges

(foto: M.A.)

La Comissió Ciutadana per la Memòria, formada per un grup de voluntaris de les Borges, ha decidit suspendre els actes que tenia previst fer aquest divendres 1 i dissabte 2 d'abril per commemorar el primer i el pitjor bombardeig feixista sobre la població, el 2 d'abril de 1938. La Comissió havia preparat una xerrada de l’historiador Josep Rubió i una ruta comentada per l’itinerari Sota les bombes, uns plafons que es van instal·lar en diversos punts del municipi l’any 2008. Finalment, la manca de temps per poder fer una bona difusió ha fet decantar el grup per ajornar els actes. Sí que es mantenen, però, les activitats que es fan a les dues escoles de les Borges –Joan XXIII i Mare de Déu de Montserrat– adaptades als diferents nivells d’edat per recordar també aquells tràgics fets de la història local.

El primer i més mortífer
El 2 d’abril de 1938, just un dia abans que les tropes de Franco ocupessin la ciutat de Lleida, les Borges va patir el primer bombardeig. Com que va agafar desprevinguda la població, el nombre de víctimes va ser molt elevat (algunes fonts parlen d’una seixantena). A partir d’aquell dia, la fugida a les cabanes va ser generalitzada.

Altres commemoracions
Fins ara, la Comissió Ciutadana per la Memòria ha organitzat actes de record pels deportats garriguencs als camps nazis, pel bombardeig del 25 de novembre de 1938 i pels coneguts com a Fets del Castell del 1937.