COMARCA
- Arbeca

Recuperen el vi de nous des del cooperativisme

Es coneix molt la ratafia, un licor fet amb nous verdes i herbes, però no es coneix tant el vi de nous, que també té en les nous verdes l’ingredient principal però es macera amb vi. Ara, tres joves s’han constituït com a cooperativa -l'únic model empresarial amb què asseguren sentir-se còmodes- per recuperar-lo i comercialitzar-lo. S’anomenen Tres Cadires SCCL i tenen la seu a Arbeca, on han fet l’obrador i d’on és una de les sòcies, Anna Maria Capdevila. La recepta prové de Belianes, d’on és un altre soci.

Un cop ja han construït l’espai i adaptat a la normativa, s’han fet amb la maquinària (dipòsits, bullidor, tapadora...) i el material d’envasat (ampolles, etiquetes...), queda l’adquisició de la matèria primera per arrencar la producció per Sant Joan, uns 5.000 euros d’un total de més de 20.000 amb què han pressupostat el projecte. Per aconseguir aquesta última fase, Tres Cadires SCCL ha posat en marxa una campanya de micromecenatge per Internet amb la plataforma Verkami, que consisteix en un seguit de recompenses als donants en funció de la quantitat aportada, que pot anar des dels 12 euros fins a més de 1.800.

Atès que bona part de les recompenses són amb vi de nous i que la producció començarà a finals de juny i acabarà a principis de novembre, s’entregaran durant la tardor. És, en definitiva, una mena de compra avançada. Abans d’aquesta empenta final, la iniciativa ha porta un any de rodatge previ i ha comptat amb 20 persones que han aportat un microcrèdit i 50 que han tastat les diferents proves del producte l’estiu passat i van omplir un qüestionari al respecte.