COMARCA
- La Granadella

L’Ateneu Popular Garriguenc, guardonat amb un dels Premis República

L’Ateneu Popular Garriguenc ha estat escollida per ERC per rebre el premi Victorina Vila, un dels dos que conformen els premis República, junt amb el Víctor Torres, que enguany recau en Lluís Llach. Són uns guardons que volen reconèixer la defensa de Catalunya i els valors republicans que fan, d’una banda, associacions, entitats, empreses o col·lectius i, de l’altra, persones.

De l’Ateneu, el president de la secció local de Lleida d’ERC, Juli Otal, en destaca “la tasca duta a terme, des de fa 23 anys, de difusió de la realitat de les Garrigues i foment de la presa de consciència i l’esperit reivindicatiu per tal de frenar l’actual descapitalització econòmica i humana i les seves causes”.

Els premis, que és la quarta vegada que se celebren, es concediran el dissabte 30 d’abril a la Granadella, en el marc de la Festa de la República que hi organitza la federació regional del partit. Els guardons han estat creats i cedits per l’escultor i forjador Pep Solé, de Vilanova de Bellpuig. Solé és autor, també, del Monument a la Independència d’Arenys de Munt i el dels 800 anys de Golmés.

Els Premis República volen homenatjar les figures de la pedagoga i cofundadora del Liceu Escolar i de l’Escola Minerva de Lleida, Victorina Vila, i del polític i secretari general de la Presidència de la Generalitat a l’exili, Víctor Torres. L’acte de presentació, que ha tingut lloc aquest dilluns, 25 d’abril a Lleida, ha conclòs amb una xerrada de la professora de la Universitat de Lleida, Antonieta Jareé, amb el títol Les mestres republicanes: renovació pedagògica i transformació social.