COMARCA
- Torrebesses

Les forces aliades italianes van tornar a ocupar Torrebesses

(foto: Aj. Torrebesses)

Torrebesses s’ha convertit el cap de setmana del 30 d'abril i 1 demaig en un camp de batalla, recreant la invasió a Salerno que va tenir lloc l'any 1943, durant la Segona Guerra Mundial. Més de 200 figurants, vestits amb uniformes de les armades de l’època i acompanyats també de vehicles militars originals, han transformat aquest petit municipi i els veïns de Sarroca de Lleida i la Granadella en un escenari bèl·lic imaginari.

Aquesta recreació, la segona que es fa a Torrebesses, ha volgut traslladar a veïns i visitants la invasió d'Itàlia per part dels aliats a Salerno, que va començar el 9 setembre de 1943 i en la qual, per obtenir un efecte sorpresa, l'exèrcit va decidir assaltar la ciutat sense bombardeig naval o aeri preliminar. Per aconseguir aquest viatge en el temps, han participat grups de recreació històrica especialitzats en la Segona Guerra Mundial, alguns de França, Alemanya o el Regne Unit, acompanyats de vehicles de l'època.

“Aquesta reconstrucció es pot abordar des de diversos punts de vista. En primer lloc, l’objectiu principal és entretenir els veïns i visitants, però també pretenem que hi hagi un rerefons didàctic, explicar com va transcórrer aquest esdeveniment i, sobretot, el gran sacrifici que van haver de sofrir els soldats que el van viure”, apunta Urrea.

L’alcalde explica que, tot i el mal temps del matí de dissabte, que va fer que s’anul·lés el vol del Jack 42 rus, durant tot el cap de setmana els visitants han pogut veure la recreació dels campaments de l’exercit i formar part de la vida quotidiana militar d'aquell temps, on també han gaudit de l'exposició de vehicles i material divers. “Però també hi ha hagut una part molt més activa, com és l’ocupació dels carrers de Sarroca de Lleida i de la plaça de la Granadella, amb pirotècnia i fogueig, tant en ambient urbà com en camp obert”, apunta Urrea.

Durant aquests dos dies també s’han dut a terme exercicis d'instrucció, un mercat de productes i un espectacle musical. L’alcalde ha agraït als veïns de Torrebesses la seva hospitalitat per acollir un esdeveniment d’aquestes dimensions i es mostra preparat per celebrar la tercera edició. “Ho afrontem amb molta il·lusió però també amb molt patiment; organitzar un esdeveniment com aquest exigeix molt temps i dedicació, i això no seria possible sense l’organització i l’equip d’Eto Battles, així com la col·laboració dels ajuntaments de Sarroca i la Granadella, als quals també els estem agraïts", diu Urrea.