COMARCA
- L'Albi

L’albinenc Ferran Casas, nou president del Grup de Periodistes Ramon Barnils

(foto: Grup Barnils)

Ferran Casas, de l’Albi, és des del dissabte 7 de maig el nou president del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Així ho va decidir l’assemblea extraordinària de l’entitat, celebrada a Barcelona, per substituir el que n’ha estat president durant cinc anys, David Bassa, que va renunciar al càrrec al ser nomenat cap d’informatius de TV3.

Casas, que és soci del Grup des dels inicis, l’any 2002, i membre de la junta des del 2013, és delegat del diari Ara a Madrid i, anteriorment, havia treballat en la informació política als diaris Avui i Público. Les seves arrels a l’Albi l’han portat a col·laborar amb SomGarrigues des dels inicis del periòdic, on escriu una columna d’opinió cada dos mesos i és membre del Consell de Redacció. D’altra banda, la mateixa assemblea va renovar bona part dels membres de la junta, entre els quals Miquel Andreu, redactor de SomGarrigues, com a vocal d’enllaç amb el nucli territorial que el Grup Barnils té a Ponent i que compta amb una vintena de membres.

Mèdia.cat i Anuari dels Silencis, els bucs insígnia
El Grup de Periodistes Ramon Barnils és l’únic grup de professionals del sector que està organitzat i manté una activitat regular. Va néixer com a punt de trobada de periodistes que compartien una mateixa idea de periodisme rigorós, crític, fet i pensat des dels Països Catalans, prenent el nom de qui es considera una referència d’autoexigència professional i coherència ideològica. Actualment té 130 socis i és conegut, sobretot, pel portal d’anàlisi crítica dels mitjans www.media.cat i per la publicació de l’Anuari de Silencis Mediàtics, dues iniciatives que la nova etapa encapçalada per Ferran Casas vol repensar i integrar. D’altra banda, el Grup treballarà per mantenir el Premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació, continuar publicant llibres de la col·lecció Periodistes amb l’editorial Saldonar i consolidar l’Observatori de Mitjans i Salut Mental creat amb la plataforma Obertament, que es presenta aquest dimarts, 10 de maig.