CULTURA
- Les Borges Blanques

Torna el concurs de campaners de les Borges

Una de les jornades de portes obertes al campanar de les Borges (Autor: M.A)

L’Ajuntament de les Borges, en col·laboració amb el Consell Comarcal, el Centre d’Estudis, la parròquia i els campaners locals, ha convocat el segon Concurs de Campaners per al dissabte 23 de juliol. Com l’any passat, el certamen preveu dues categories, una per a majors de 18 anys i una per a menors, amb premis en metàl·lic per als tres primers classificats de cada una. Els participants disposaran de sis minuts per fer dos repics, de ritme lliure, i que el jurat valorarà en funció de criteris com l’originalitat, la melodia o la manera de tocar.

Tot i les dificultats i ser pocs, l’Escola de Campaners de les Borges es manté en actiu, amb alumnes d’entre 11 i 15 anys, tant de les Borges com de fora. El concurs arriba, a més, un mes després del Repic de Campanes, que enguany es va fer a Tarrés, una altra iniciativa en què també participa l’escola.

Pere Giné, ànima i mestre de l’escola, explica que “a les Garrigues hi ha un important patrimoni de campanars i campanes” i es mostra satisfet per la recuperació d’aquesta tradició. “Ens hem de conscienciar, a més, que el campanar era la veu del poble i no només en clau religiosa. Hi havia tocs de sometent, de foc, de presència del llop, de pas de la pellaire...”, explica.

L’organització d’aquest tipus d’activitats, a més, contribueix a un cert manteniment dels campanars, que arran de l’electrificació dels tocs, si bé es va assegurar la continuïtat dels repics, va fer que es deixés de pujar al campanar i, en conseqüència, se’n ressentís l’estat de conservació. A les Garrigues, 28 dels 33 pobles tenen campanar. Vinaixa, Fulleda, Sarroca, Torrebesses i Sunyer tenen espadanya.

La modalitat de menors es disputarà a quarts de sis de la tarda, mentre que la de majors serà a quarts de deu. Entremig hi haurà visita al campanar i sopar al Terrall. L’entrega de premis es farà a les onze de la nit a l’església.