COMARCA, CULTURA

Les últimes Delicadeses

(foto: Xavi Minguella)

Delicadeses-Art de tros, el cicle d’intervencions artístiques que cada estiu des del 2008 –excepte el de 2013- programa actuacions a diferents racons de les Garrigues, arriba aquest agost al seu final. Les sessions dels dijous 4 i 11 seran les últimes d’una iniciativa impulsada sota la direcció artística de Meritxell Cucurella-Jorba, inicialment sota l’aixopluc de l’Ateneu Popular Garriguenc i, en les últimes edicions, organitzades en solitari per a La Fàbrica Bella, dirigida per Cucurella-Jorba i coordinada per Eduard Batlle. Des del primer any, la imatge ha anat a càrrec del dissenyador i tipògraf Josep Patau.

El dijous 4 d’agost, Delicadeses es farà a Vinaixa. Hi intervindran Marc Sellarès, amb la inauguració poètica de Nau, en companyia de Tx (alter ego artístic de Cucurella-Jorba), seguit d’un concert acústic de Santi Careta –veu i guitarra- i Anna Godoy –arpa i veus- presentant Els ocells i l’stereo. L’obra recitada de Jacint Verdaguer i un brindis precediran la contemplació de la posta de sol.

El dijous 11, a Juneda, hi actuarà Joan Pons (El Petit de cal Eril), dirà poemes el mallorquí Damià Rotger i, després de la posta de sol, es farà un “adéu silent” en homenatge al poeta Carles Hac Mor, traspassat aquest any i que va intervindré a la primera edició de Delicadeses, l’any 2008 a l’Albi.

En una entrevista a l’últim número de SomGarrigues, Cucurella-Jorba explica que es tanca el cicle per l’èxit assolit. “Delicadeses és una manifestació de minories i si es massifica deixa de tenir sentit”, explica, tot i que apunta que “tinc al cap noves idees, però necessito un terreny, en el sentit metafòric, benaplanat”.

Tros i posta de sol
Un dels trets definitoris de Delicadeses és portar l’art a racons del terme, fora de sales tancades o escenaris urbans, i fer-ho sense infraestructura, sense so amplificat ni il·luminació artificial ni venda de cap producte. Els únics ingredients són l’actuació dels artistes i l’escenari que ofereix la natura. En aquest sentit, i per evitar aglomeracions de cotxes, es convoca el públic a un punt de trobada del poble on té lloc la sessió i, des d’allà, s’intenta omplir els vehicles amb el màxim de gent per arribar prop de l’espai d’actuació.
Un altre tret que defineix Delicadeses és la posta de sol com a element artístic. De fet, consta al programa com una actuació més. L’organització va considerar, des d’un principi, que un dels actius de l’estiu a Ponent són, precisament, les postes de sol. Per això, els indrets on s’han fet les sessions han buscat sempre tenir una talaia cap a l’oest des d’on poder contemplar la davallada del sol.

Catorze pobles
Al llarg d’aquestes edicions, Delicadeses s’ha fet a 14 pobles de les Garrigues, en indrets com la Cova del Cintet (l’Albi), l’Arc d’Adà (Llardecans), Matxerri (Castelldans), el Comarràs (els Omellons), la Comandilla (les Borges) o els Marquesos (Cervià), per citar-ne alguns. Hi han actuat, entre altres, David Ymbernon, Roger Mas, Carles Hac Mor, Esther Xargay, Josep Pedrals, David Caño, Eduard Canimas, Xavier Baró i Cecilia Paganini, amb un protagonisme de la poesia però també amb intervencions escultòriques, musicals, de circ, pintura, titelles o fotografia.

L’any 2011, Delicadeses va obtenir el Premi Ateneus en la modalitat de creativitat en arts escèniques i el 2015 va ser escollit a la Fira CultSurfing de festivals singulars que va tenir lloc a la fàbrica de creació Fabra i Coats, de Barcelona.