COMARCA
- Les Borges Blanques

Entitats i partits de les Borges faran un acte unitari d’homenatge a Companys

(foto: arxiu)

Aquest dissabte, 15 d’octubre, es commemoren 76 anys de l’afusellament del president Lluís Companys a mans del govern de Franco i, com cada any, a les Borges hi haurà actes de record i homenatge. Per primera vegada, però, els diferents partits polítics del consistori (PDC, ERC i CUP) centraran les ofrenes en un mateix acte conjunt i al costat d'entitats sobiranistes i de memòria històrica del municipi com Òmnium Cultural, l’ANC, l’Ateneu Popular Garriguenc o la Comissió per la Memòria. L’acte tindrà lloc a les set de la tarda a la placeta de la Llibertat –davant del CAP-, on hi ha un monument a Companys.

Anys enrere, amb Josep Domènech d’alcalde (CiU), s’havia fet algun acte a primera hora del matí, amb el llançament de salves. El 1995, amb ERC al govern, és quan s’institucionalitza l’homenatge, amb parlaments, interludis musicals i ofrenes; com a partit, els republicans deixaven una corona de flors al monument de qui havia estat dirigent de la formació. A l’acte, però, els regidors de CiU no hi assistien. Quan el 2003 va entrar Convergència i Unió al govern, amb Carme Benet a l’alcaldia, es va mantenir l’acte institucional, al que sí acudien els regidors republicans, que mitja hora abans feien el seu propi homenatge com a partit.

I la mateixa dinàmica es va repetir amb les alternances posteriors al govern: quan el 2007 torna a entrar ERC, el partit deixava una ofrena floral i el consistori organitzava l’acte institucional, al qual els regidors convergents es tornaven a absentar. I el 2011, amb CiU al govern, el mateix: es manté l’acte municipal, al qual sí que assisteixen regidors de l’oposició, i acte previ d’ERC. Aquell any, a més, la CUP, que havia obtingut representació municipal, organitzava també un homenatge propi. L’any passat, els cupaires van fer el seu acte a primera hora del matí. Ara, el format unitari i amb entitats d'enguany es preveu repetir-lo també en els actes d'homenatge a Francesc Macià, el 25 de desembre.

Llibre i audiovisual a la vigília
Amb el format unitari del dissabte, ERC no farà l'acte propi minuts abans i centrarà l'homenatge com a partit el dia anterior, en què ha organitzat la presentació del llibre "Lluís Companys. Una vida pels catalans, una mort per Catalunya" (ed. Pagès), de Montserrat Coberó i la projecció d'un audiovisual sobre la figura del president màrtir. Hi intervindran el representant d'ERC a les Borges, Salvador Noguera, l'escriptor i senador borgenc Miquel Àngel Estradé i la directora de l'editorial, Eulàlia Pagès.