COMARCA
- Arbeca , L'Albi

La Diputació de Lleida i la Generalitat rehabilitaran el Castell de l’Albi i els Vilars d’Arbeca

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert ha presidit aquest divendres la signatura d’un conveni de col•laboració econòmica entre el Departament de Cultura, la Diputació de Lleida i alguns ajuntaments de la demarcació de Lleida en matèria de recuperació patrimonial del territori. Entre aquests ajuntaments, cal destacar el d’Arbeca i l’Albi.

En concret, el conveni presentat aquest divendres fa referència als projectes de recuperació i rehabilitació del Castell de l’Albi i els Vilars d’Arbeca, a més del conjunt monumental de Castelló de Farfanya i el conjunt arqueològic de València d’Àneu. Aquestes actuacions, que es faran durant els anys 2010-2013, comptaran amb un pressupost d’1,6 milions d’euros, dels quals el departament de Cultura i Mitjans de Comunicació aportarà 800.000 euros i la Diputació, els altres 800.000 euros a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Al Castell de l’Albi es treballarà en la consolidació dels murs exteriors del sud i l’oest fins a la base per tal de donar-los la seguretat necessària, i en el projecte de museïtzació, potenciant tant la part històrica de la fortalesa des dels inicis com tots els usos i famílies que hi han passat. També es donarà viabilitat a tot el perímetre del castell i la realització de les obres complementàries als murs exteriors i interiors.

Als Vilars d’Arbeca, les tasques de restauració i rehabilitació aniran encaminades a recuperar l’escarpa interior i exterior del fossat i en la primera fase del Centre d’Acollida, Interpretació i Recerca.

Aquestes actuacions es portaran a terme en el marc del conveni signat el mes de març de 2009 entre el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida per a la col·laboració en matèria de patrimoni arquitectònic en l’àmbit tècnic i econòmic amb els municipis de les comarques de Lleida.

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha explicat que “la signatura d’aquest conveni és un pas fonamental per consolidar la recuperació patrimonial al territori”. Gilabert ha dit que espera que es mantingui aquesta col·laboració amb el futur Govern de la Generalitat.