COMARCA
- La Granadella

La Granadella recorda els atacs i l'ocupació franquista de l'hivern de 1938

La Granadella celebra el dissabte 17 de desembre la quarta recreació dels bombardejos franquistes que va patir pels volts de Nadal de 1938 durant la Guerra Civil. La jornada començarà a les 9 del matí amb un esmorzar popular gratuït a la plaça de la Vila i a partir de les 10 es farà una caminada organitzada pel Consell Esportiu conjuntament amb Centre d'Estudis i el Consell Comarcal, amb el suport de l’Ajuntament, al voltant dels escenaris de la guerra. Si el temps ho permet, dos avions de l’època sobrevolaran el cel.

A la recreació, a la una del migdia, hi participaran uns 60 figurants de tres grups de recreació, “Ejército del Ebro”, “Voluntarios de Fayon” i el grup “XYZ Pirenaic”, que escenificaran, vestits d’època, un control de carretera amb un camió de l’època, un lloc de guàrdia (a ca L’Hostal) i el campament de soldats (a la Placeta). També es podrà visitar un dels refugis antiaeris restaurat que conserva aquesta vila.

D'altra banda, el Centre Cívic acollirà una exposició, organitzada pel grup de recreació “Ejército del Ebro” amb altres entitats, amb vídeos i fotografies que mostren l’impacte i la crueltat que va patir la població civil en la primera línia de front de la Batalla de l’Ebre en mans de les tropes franquistes.

Per cloure la jornada, a les cinc de la tarda es farà una xerrades-col·loqui amb Mireia Plana, subdirectora general de Memòria, Pau i Drets humans, que presentarà el programa d’identificació genètica de la Generalitat de Catalunya, i Josep Rubió, que parlarà dels garriguencs als camps nazis.