COMARCA
- Granyena de les Garrigues , L'Albi , Les Borges Blanques , Vinaixa

El calendari de festes de l’oli es reprèn aquest diumenge a Granyena

(foto: arxiu)

Ja han passat totes les celebracions nadalenques, caps d’any i Reis. Quasi un mes després de l’última festa de l’oli a la comarca, la que es va fer el 18 de desembre a la Pobla de Cérvoles, el calendari oleoturístic garriguenc es reprèn aquest diumenge, 15 de gener, a Granyena, la primera de les que es faran durant el primer trimestre de 2017. Dit d’una altra manera, la primera de les últimes.

Visita al patrimoni
La jornada arrencarà amb un esmorzar popular a la plaça Catalunya, on s’instal·laran també els paradistes del mercat d’artesans. Posteriorment s’ha preparat una visita guiada pels elements patrimonials més destacats del municipi, com l’església romànica, l’església parroquial i algunes cases emblemàtiques del nucli urbà. A l’església romànica de Sant Miquel, precisament, s’hi han acabat fa molt poc els treballs de rehabilitació, que en aquesta ocasió s’han centrat en els tancaments i el revestiment de les parets. Anteriorment, el 2015, s’hi van consolidar murs i teulada. L’equip de govern espera poder comptar amb algun ajut aquest 2017 per arreglar el terra i instal·lar enllumenat que permeti fer-hi activitats.

Aquesta antiga església, sense ús litúrgic des de que es va estrenar l’altra, barroca, al segle XVIII, ha tingut diferents usos, inclosos els d’habitatge o taller, fins que el 1990 va ser donada a l’Ajuntament de la població. El 2007 es va declarar bé cultural d’interès local.

Febrer sense fires
Després de Granyena, el calendari de festes de l’oli té una cita de referència comarcal amb la Fira de l’Oli i les Garrigues, de caràcter multisectorial, que es fa durant tot el cap de setmana del 20 al 22 de gener a les Borges Blanques i hi participen molins i cooperatives d’arreu de la comarca i zones properes.

Posteriorment, durant un mes i mig torna a haver-hi una aturada fins a les dues últimes festes oleícoles: l’Albi el 5 de març i Vinaixa el 12, en aquest cas combinada amb la pedra com a element propi de la zona. El gruix de celebracions al voltant de l’oli va tenir lloc durant el novembre i principis de desembre. Les primeres van ser a la Granadella i Aspa (6 de novembre) i la Fira de l’Oli Verd de Maials (19-20 de novembre).