COMARCA
- Les Borges Blanques

L’hotel de Masia Salat canvia de propietaris per reconvertir-lo en una residència d’avis

Es demanarà a empresaris de la comarca si volen participar en la inversió de transformar-lo en un geriàtric.

(foto. Xavi Minguella)

Empresaris de la comarca han comprat l'Hotel de la Masia Salat, entre les Borges Blanques i Juneda, amb l'objectiu de reconvertir-lo en una residència per a gent gran. En total, els promotors xifren la remodelació de l'hotel en 3 milions d'euros, inversió que volen sufragar amb la creació d'una societat participada per empresaris borgencs i de la comarca. És per això que, després d'una reunió inicial on es va valorar la viabilitat del projecte, faran una segona reunió per explicar tot el projecte i oferir als veïns la possibilitat de convertir-se en inversor comprant participacions.

Segons el projecte inicial, la residència geriàtrica disposarà de 65 habitacions i es preveu que pugui oferir un màxim de 100 places. Segons l'estat actual de l'hotel, tal com explica un dels seus impulsors, el borgenc Josep Valero, només caldrà fer canvis a la planta baixa i a la primera, remodelar tots els banys i adaptar alguna cosa de la segona planta i adequar les sales comunes a les necessitats i serveis de la residència.

La gestió de la residència anirà a càrrec d'una fundació privada dedicada a l'atenció geriàtrica i ja s'estaria parlant d'una en concret que hi podria estar interessada, tot i que encara no s'ha tancat cap tracte formal.

La idea de reconvertir aquest hotel, tancat des del 2014, en una llar residencial per a gent gran va començar a configurar-se el passat mes de desembre. Segons Valero, altres ubicacions es van posar sobre la taula, tot i que finalment es va apostar per la Masia Salat tenint en compte que ja es comptava amb "un immoble gairebé acabat i en què la inversió no era gaire elevada".

La compra s'ha fet al BBVA, propietari de l'immoble des de que els seus antics propietaris, la família Riera, va perdre l'hotel per impagaments. La mateixa financera serà l'encarregada de vendre les participacions d'inversió per al nou projecte i continuarà sent la propietària també del restaurant annex fins que no surti un nou comprador. La finalitat d'aquest restaurant, si finalment es canvia l'ús de l'immoble hoteler a residència per a gent gran, queda oberta.

La rotonda pendent

Per tal que la Generalitat autoritzi el canvi d'ús hoteler a residencial, caldria que la rotonda prevista en aquesta zona estigués construïda.

S'ha de tenir en compte que l'encreuament de la carretera N-240 a l'altura del complex és un punt conflictiu. Fins al tancament dels equipaments del complex, s'havien registrat més de vint accidents, amb vuit morts, diversos ferits greus i una trentena de lleus.

Just un any abans de tancament, el 2013, el Ministeri de Foment, propietari de la carretera, va autoritzar la construcció d'una rotonda per tal de minimitzar el risc d'accidents en aquest punt negre. Ara bé, en tractar-se d'una rotonda que facilitaria l'accés a un recinte privat, Foment va determinar que havien de ser els propietaris els qui s'haurien de fer càrrec del cost. Malgrat que la família Riera s'hi va comprometre, la rotonda no es va arribar a construir per falta de finançament.

És per aquest motiu que, entre tots els tràmits burocràtics que els promotors de la residència geriàtrica han de resoldre, també hi ha el de la rotonda. De fet, l'Ajuntament veuria amb bons ulls el projecte, però entén que primer s'ha de resoldre la perillositat de l'encreuament. El tema del finançament des del grup promotor de la residència consideren que s'hauria de tornar a plantejar.

Reunió per buscar inversors

Després d'una reunió a mitjan febrer per valorar la viabilitat del projecte, a la qual van assistir una trentena de persones, entre elles representants de la immobiliària que gestiona els béns del BBVA, advocats i l'alcalde de l'Ajuntament de les Borges, Enric Mir, se'n convocarà una altra en pocs dies. Valero explica que s'enviarà una circular a totes les cases informant de la reunió i on s'explicaran totes les especificitats del projecte per tal que els empresaris interessats puguin comprar-ne participacions.